Dimiteix la ministra britànica d'Interior per mentir al Parlament

Amber Rudd ha presentat la dimissió arran d'una polèmica sobre l'establiment de quotes per a deportar immigrants il·legals

L'exmnistra Amber Rudd, durant l'última intervenció a la Cambra dels Comuns
L'exmnistra Amber Rudd, durant l'última intervenció a la Cambra dels Comuns / Reuters

Les pressions a què ha estat sotmesa les últimes setmanes han fet caure la ministra de l'Interior britànica, Amber Rudd, per la gestió de l'escàndol provocat en fer-se públic que el govern tractava els  residents originaris del  Carib com a immigrants irregulars. Rudd ha sigut el blanc de les crítiques de l'oposició per les seues contradiccions en respondre a les revelacions sobre l'assumpte, en concret sobre l'existència de quotes anuals per a deportar els immigrants il·legals.

Dimecres passat, davant la comissió d'Interior de la Cambra dels Comuns, Amber Rudd va assegurar que el seu ministeri no té quotes marcades per a la deportació d'immigrants. Tanmateix, el diari The Guardian ha publicat una carta enviada per Rudd a la primera ministra Theresa May el gener del 2017 en què la fins ara ministra es marcava com a objectiu incrementar la quantitat d'expulsions forçoses en més d'un 10 per cent durant els pròxims anys. L'oposició no ha tardat a demanar-ne la dimissió perquè aquest document revela que tenia coneixement de les quotes, a pesar d'haver-ho negat davant del Parlament.

La ja exministra ha hagut d'admetre que s'havien establit objectius quantitatius d'ús intern, però ha assegurat que ella no va aprovar aquestes mesures. De fet, el Ministeri de l'Interior va començar a aplicar les quotes quan estava dirigit per la seua predecessora en el càrrec, la primera ministra Theresa May. L'oposició laborista assenyala directament May i ha afirmat que Amber Rudd ha pagat els plats trencats per una polèmica que ella no ha provocat.

El govern conservador ja feia uns quants dies que estava enredat en l'escàndol sobre l'anomenada generació Windrush. Sota aquesta denominació hi ha milers de persones que van arribar al Regne Unit entre el 1948 i el 1973 procedents de diversos països del Carib. Durant els últims anys s'han convertit en immigrants il·legals, malgrat haver residit al país durant dècades. Quan estava al capdavant del Ministeri de l'Interior, Theresa May va endurir la llei. Això va obligar aquestes persones a provar amb documents originals tots els anys que havien viscut al Regne Unit. No obstant això, molts no han pogut completar aquest tràmit burocràtic i, arran de la situació creada, molts han perdut el lloc de treball, se'ls ha denegat l'accés a la sanitat, han amenaçat de deportar-los o no han pogut tornar al Regne Unit després de visitar el seu país d'origen.

També et pot interessar

stats