El Dia de les Dones Indígenes posa el focus en la doble discriminació masclista i racista

La data ret homenatge a Bartolina Sisa, figura aimara clau en la resistència contra el colonialisme espanyol

Dones aimares amb mascaretes a La Paz, Bolívia
Dones aimares amb mascareta a La Paz, Bolívia

Com cada 5 de setembre des de 1983, el Dia Internacional de les Dones Indígenes busca visibilitzar tant les heroïnes dels pobles originaris amagades per la història com la discriminació multifactorial i estructural que pateixen milions de dones que pertanyen a comunitats indígenes arreu del món.

La data escollida ret homenatge a Bartolina Sisa, líder aimara que es va oposar a la dominació colonial espanyola i va ser brutalment assassinada en 1782 a La Paz (Bolívia).

Entre les múltiples formes de violència exercides contra les dones i xiquetes indígenes destaquen el tràfic de persones, la pobresa extrema, la falta d'accés a l'atenció sanitària, l'analfabetisme i les dificultats per a obtindre una educació reglada i els obstacles per a accedir a terres ancestrals. Aquesta situació empitjora greument quan les comunitats indígenes es troben en situacions de conflicte, ja que els atacs misògins s'instrumentalitzen amb finalitats polítiques.

La pandèmia de la Covid-19 ha aprofundit la situació de desigualtat estructural i les discriminacions que travessaven les dones indígenes. La crisi sanitària, però, és una "oportunitat única" segons l'ONU perquè s'escolten les veus d'aquest col·lectiu marginalitzat i es reforce la protecció dels drets col·lectius i individuals reconeguts en la Declaració de les Nacions Unides sobre els Drets dels Pobles Indígenes.

També et pot interessar

stats