Detinguda una vicepresidenta del PE per suposada corrupció lligada a Qatar

Es tracta de la socialdemòcrata grega Eva Kaili, que es troba entre els cinc detinguts a Bèlgica en el marc d'una investigació judicial

Imatge d’arxiu del Parlament Europeu, a Brussel·les
Imatge d’arxiu del Parlament Europeu, a Brussel·les / Europa Press

Una vicepresidenta del Parlament Europeu, la socialdemòcrata grega Eva Kaili, es troba entre els cinc detinguts a Bèlgica en el marc d'una investigació per un possible cas de corrupció lligat a intents de Qatar, país que acull el Mundial de futbol, d'influenciar la posició parlamentària.

Segons han informat aquest divendres Le Soir i Knack, Kaili, que ocupa una de les catorze vicepresidències de l'Eurocambra, ha sigut detinguda aquesta vesprada en el marc d'aquest cas i la seua casa ha sigut registrada per la policia judicial. Aquest cos ha efectuat setze registres domiciliaris i ha arrestat quatre persones, inclòs el company de Kaili, que col·labora amb el grup dels Socialistes i Socialdemòcrates a l'Eurocambra, segons els citats diaris.

Els dos rotatius havien avançat al matí l'existència d'una investigació per un suposat cas de corrupció, organització criminal i blanqueig de capitals iniciada per la Fiscalia federal belga el juliol passat davant les sospites que Qatar hauria tractat d'influenciar la posició del Parlament. "Durant diversos mesos els investigadors de la policia judicial han sospitat que un estat del golf Pèrsic ha intentat influir en les decisions econòmiques i polítiques del Parlament Europeu", ha explicat la Fiscalia federal en un comunicat.

Ho haurien fet "pagant substancials quantitats de diners i oferint importants regals a tercers amb una posició política o estratègica important en el si del Parlament Europeu", ha afegit.

Encara que aquesta institució no esmenta explícitament Qatar, els dos mitjans belgues asseguren que diverses fonts ben informades els han confirmat que és en aquest país on se centra la investigació dirigida per un jutge especialitzat en delictes financers.

La Fiscalia va confirmar que durant els registres es van confiscar material informàtic, telèfons mòbils i uns 600.000 euros en diners en efectiu. Segons les informacions periodístiques, mig milió d'euros en efectiu s'haurien localitzat a casa de Panzeri, qui ara és president de l'associació Fight Impunity, dedicada a lluitar contra la impunitat per violacions greus dels drets humans o crims contra la humanitat.

Preguntat referent a la investigació, un portaveu del Parlament Europeu s'ha limitat a dir que la institució "no fa comentaris sobre procediments judicials" i que, "com sempre, coopera plenament amb les autoritats nacionals al càrrec" d'aquests.

També et pot interessar

stats