Desfeta del partit d'Erdogan en les eleccions municipals de Turquia

L'oposició socialdemòcrata del CHP firma una victòria "històrica" que no es produïa des del 1977 i governarà les cinc ciutats més poblades del país

L'alcalde d'Ankara i candidat del CHP, Mansur Yavas, celebra el resultat de les eleccions municipals
L'alcalde d'Ankara i candidat del CHP, Mansur Yavas, celebra el resultat de les eleccions municipals / Cagla Gurdogan (Reuters)

El Partit Justícia i Desenvolupament (APK) del president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha patit un revés important en les eleccions municipals celebrades aquest diumenge al país. Per contra, destaca l'avanç clar del socialdemòcrata Partit Republicà del Poble (CHP), el principal de l'oposició, que ha reivindicat una victòria "històrica" després d'imposar-se en les principals ciutats. Feia més de quatre dècades que aquesta formació, creada pel fundador de la Turquia moderna, Mustafa Kemal Atatürk, no guanyava uns comicis.

Per primera vegada des de la fundació el 2001, l'islamista APK perd unes eleccions en el vot popular. No ha aconseguit recuperar les alcaldies d'Istanbul i Ankara, que ja se li escaparen el 2019, i feus importants conservadors han caigut enfront de l'oposició socialdemòcrata o els rivals de l'extrema dreta. En un discurs cap a la mitjanit, transmés en directe per la cadena NTV, Erdogan ha admés el retrocés del seu partit i ha assegurat que "guanya la democràcia". "No hem obtingut els resultats que esperàvem", ha dit el mandatari.

Amb el 90% de les paperetes escrutades, l'AKP se situa punt i mig per darrere del CHP, un fet que es tradueix en mig milió de vots. De les deu urbs més poblades de Turquia —que sumen la meitat dels habitants en el país— els d'Erdogan només es mantenen al capdavant en tres, mentre que els socialdemòcrates se n'han emportat sis i els islamistes fonamentalistes Yeniden Refah (YRP) guanyen en una. El triomf de l'oposició té més valor perquè es produeix només nou mesos després de l'aclaparadora victòria d'Erdogan en les eleccions presidencials. Consideren que s'ha enviat un missatge clar al govern en defensa de l'estat de dret i del pluralisme.

El mandatari turc, per la seua banda, ha subratllat que els comicis s'han dut a terme sense incidents significatius i que els resultats expressen la voluntat del poble. Erdogan entén el desenllaç de la cita és més un "punt d'inflexió" i ha recordat que queden quatre anys per a les pròximes eleccions generals.

Els d'Erdogan manaven en 38 capitals provincials des de les municipals del 2019, però, amb aquests resultats, des d'ara només en tindrà 23. Per la seua banda, el CHP ha pujat de 22 a 36 capitals, entre les quals hi ha algunes places fortes de l'AKP com ara Bursa, la quarta ciutat del país. També eixampla l'avantatge a Istanbul i Ankara, dues ciutats que ja els arrabassaren fa quatre anys després d'un quart de segle de governs municipals islamistes.

També ha avançat el partit esquerrà prokurd DEM, que creix de huit a deu capitals provincials. Per contra, l'ultranacionalista MHP, aliat d'Erdogan, baixa d'onze a huit. A la ciutat de Sanliurfa, al sud-est, i Yozgat, al centre d'Anatòlia, dos feus tradicionals de l'AKP, s'han imposat els radicals de YRP. Fins ara aquest partit era aliat d'Erdogan, però en aquests comicis ha decidit presentar-se per separat i s'ha convertit en tercera força en vots, amb un 6%. El nacionalista moderat IYI, fins ara aliat dels socialdemòcrates, i l'ultranacionalista BBP guanyen cadascun una província a Anatòlia central.

També et pot interessar

stats