Desenvolupen una píndola contra l'obesitat que es digereix, vibra i assacia el pacient

És un treball d'un equip d'investigadors de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT)

Una recreació del funcionament de la píndola
Una recreació del funcionament de la píndola / MIT

Un equip d'investigadors de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) ha desenvolupat una càpsula que es pot ingerir i que, en vibrar dins de l'estómac, estimula l'alliberament de les hormones que creen la sensació de sacietat, cosa que ajuda a menjar menys. Quan mengem, l'estómac envia avisos al cervell que donen una sensació de sacietat, que és el senyal que hem de deixar de menjar. L'estómac també envia aquests missatges encara que estiga ple d'aigua. Per això se sol recomanar a les persones que estan a dieta que beguen un got d'aigua abans de menjar.

Aprofitant aquest mecanisme natural, els enginyers del MIT han ideat una càpsula que vibra en l'estómac, unes vibracions que activen els mateixos receptors d'estirament que perceben quan l'estómac està distés, creant una sensació il·lusòria de sacietat. Quan van administrar aquesta píndola en animals vint minuts abans de menjar, l'equip va descobrir que no sols estimulava l'alliberament d'hormones de la sacietat, sinó que també reduïa la ingestió d'aliments dels animals aproximadament en un 40%. Si les proves i assajos posteriors demostren que aquesta tecnologia és segura en humans, la píndola seria una forma mínimament invasiva per a tractar l'obesitat, destaquen els autors.

"Per a qui vol perdre pes o controlar l'apetit, podria prendre's abans de cada menjar. Una opció que podria minimitzar els efectes secundaris que veiem amb els altres tractaments farmacològics", explica Shriya Srinivasan, professor de bioingenieria en la Universitat de Harvard i autor principal de l'estudi que s'ha publicat aquest divendres en Science Advances. A més, els animals van engreixar més lentament durant els períodes en què els van tractar amb la píndola vibratòria.

"El canvi de comportament és profund, i això utilitzant el sistema endogen en lloc de qualsevol terapèutica exògena. Tenim la possibilitat de superar alguns dels reptes i costos associats a l'administració de fàrmacs biològics modulant el sistema nerviós entèric", afirma Giovanni Traverso, professor d'Enginyeria Mecànica en el MIT i coautor principal del treball.

La versió actual de la píndola està dissenyada per a vibrar durant uns trenta minuts després d'arribar a l'estómac, però els investigadors planegen adaptar-la perquè continue en l'estómac més temps, fins i tot perquè s'encenga i apague de manera sense fil, segons la necessitat.

També et pot interessar

stats