Descobreixen cinc mòmies mil·lenàries en una piràmide al centre de Lima
Les restes han sigut trobades en quatre contextos funeraris de xiquets i un d'adult i pertanyen a la cultura Ichma
Un grup d’arqueòlegs ha trobat cinc mòmies d'uns 1.000 anys d'antiguitat en una piràmide prehispànica situada en ple cor de Lima, on es troba un jaciment preinca. Segons ha informat aquest dilluns a ministra de Cultura, Leslie Urteaga, la piràmide va estar ocupada per diverses cultures al llarg de la història.
Els arqueòlegs han descobert les mòmies en quatre contextos funeraris de xiquets i un d'adult i pertanyen, segons les primeres investigacions, a la cultura Ichma, que va ocupar l'espai de l'actual Lima.
La cultura Ichma es va formar al voltant del 1100 dC, després de la desintegració de l'imperi Wari, i va durar fins a 1469, quan l'imperi inca els va conquistar. En aquest mateix jaciment, denominat Huaca Florida, també ha sigut descoberta una escalinata del període Manchay, que pot tindre una antiguitat d'uns 3.500 anys.
La ministra ha explicat que aquest lloc mostra la superposició de cultures i que suposa un orgull per al veïnat del Rímac, districte que pertany al centre històric de la capital i que pertany al patrimoni mundial de la Unesco. "Crec que els nostres ancestres ens estan dient 'Ací estem, volem continuar tenint valor, que ens continuen coneixent perquè el nostre país seguisca cap avant'", ha indicat Urteaga.
A més, ha avançat que pròximament retiraran les cinc restes funeràries per a passar a la següent etapa de la investigació en el laboratori, on mitjançant anàlisi es podran conéixer les dates exactes de les mòmies, així com els materials usats i detalls sobre les morts d'aquestes persones. Les restes han sigut trobades juntament amb teles de cotó, ceràmiques, i dacsa, entre altres objectes.