Descobreix quins són els nous patrimonis de la humanitat de la Unesco
El Comité del Patrimoni Mundial hi ha inscrit, de moment, 1.222 llocs de 168 països
La via Àpia italiana, els llocs del llegat de Nelson Mandela a Sud-àfrica i el monestir de Sant Hilarió a Gaza són algunes de les noves incorporacions que la Unesco ha inclòs este cap de setmana en la seua famosa llista. La 46a reunió anual del comité de la Unesco, celebrada a Nova Delhi, ha votat a favor de 25 noves annexions ubicades als cinc continents.
Itàlia i la Xina, en el top del rànquing
Itàlia s'ha convertit enguany en el país amb més béns inscrits gràcies al reconeixement de la via Apia. Construïda a finals del segle IV aC amb un recorregut de més de 800 quilòmetres, la via, que encara conserva alguns trams fins i tot transitables, connectava Roma amb l'estratègica ciutat de Bríndisi, el port més important del Mediterrani i punt de partida de l'expansió dels romans més enllà dels mars.
D'altra banda, la Xina queda en segona posició, amb un total de 59 inscripcions. Tot i això, és el país que més adhesions noves ha sumat en esta última edició, tres en total. Una de les incorporacions és l'eix central de Pequín, el qual travessa el cor històric de la ciutat de nord a sud, amb antics palaus i jardins imperials. D'altra banda, també n'afegeix dos més de tipus natural: el desert de Badain Jaran i els santuaris d'aus migratòries al litoral del mar Groc i del golf de Bohai.
Espais de la memòria història a Sud-àfrica i Palestina
Els llocs del llegat de Nelson Mandela han aconseguit finalment l'aprovació després d'un intens debat entre els estats membres. "Felicite Sud-àfrica per la inscripció d'estos llocs de memòria, que donen testimoni no només de la lluita contra l'estat de l'apartheid, sinó també de la contribució de Nelson Mandela a la llibertat, els drets humans i la pau en nom de tots nosaltres", he declarat la directora general de la Unesco, Audrey Azoulay, amb motiu de la nova inscripció.
Una altra inscripció amb una alta càrrega simbòlica és el monestir de Sant Hilarió a Palestina. Este bé entra en la llista de patrimoni mundial en perill pels efectes de la guerra i és el vestigi de la primera comunitat monàstica a Terra Santa i, datat del segle IV, un dels monestirs més antics de l'Orient Pròxim.
La llista s'amplia pels cinc continents
Romania és un altre dels països que ha aconseguit incloure més d'una inscripció en esta edició. Són el conjunt monumental de Brâncusi i les fronteres de l'imperi romà de Dàcia. Altres països als quals els han aprovat la sol·licitud per a inscriure nous béns han sigut Alemanya, amb el complex residencial de Schwerin, o Rússia, amb el paisatge cultural del llac Kenozero.
Àsia és el continent amb més incorporacions. A banda dels de la Xina, també s'incorporen indrets com el sistema de coves del parc nacional de Niah, de Malàisia; les mines d'or de l'illa japonesa de Sado; el parc històric de Phu Phrabat, a Tailàndia; i el sistema de túmuls funeraris de la dinastia Ahom, a l'Índia. Més pròxims, altres novetats són les ruïnes d'una ciutat romana a Umm al-Gimāl (Jordània); els vestigis arqueològics de l'antiga Hegmataneh, a l'Iran, o la zona arqueològica d'Al-Faw d'Aràbia Saudita.
Augmenten també la llista d'enguany les aportacions africanes de les edificacions pintades de Tiébélé, a Burkina Faso, i el lloc arqueològic de Gedi, a Kènia; així com el parc nacional de Lençóis Maranhenses, al Brasil, o les illes Marqueses de la Polinèsia Francesa.