Denuncien que Trump es va enriquir amb els fons públics de la seua investidura

El fiscal de Columbia acusa el comité d’investidura de llogar l’hotel Trump a un preu per damunt de la tarifa de l’establiment.

L'hotel Trump de Washington on es va celebrar l'acte sota sospita
L'hotel Trump de Washington on es va celebrar l'acte sota sospita / Captura de trumphotels.com

El fiscal general del districte de Columbia, Karl Racine, ha presentat una demanda contra el comité que va organitzar la investidura del president dels Estats Units, Donald Trump, al gener de 2017 per “abusar dels fons sense ànim de lucre per a enriquir” la família del mandatari. 

Segons la denúncia, el comité d’investidura ꟷuna organització sense ànim de lucreꟷ es va coordinar amb la família del president per a llogar un espai a l’hotel Trump de Washington per a celebrar l’acte, i va pagar un preu molt més alt que el que marcava la tarifa de l’establiment, i sense considerar alternatives. La quantitat ascendeix a 1,03 milions d’euros pel lloguer d’una àrea que inclouria un saló de ball i sales de reunions. La Fiscalia també sosté que el mateix comité va emprar presumptament una altra partida dels fons no lucratius per a celebrar una festa privada per a la família de Trump que va costar centenars de milers de dòlars.

Racine, que ha estés la demanda a dues entitats “que tenen la propietat o controlen” l’hotel, ha precisat que l’objectiu de la seua acció és “recuperar la quantitat pagada indegudament a l’hotel Trump, i usar aquests fons en propòsits no lucratius adequats”.

El president té la potestat de nomenar el comité que gestiona els fons públics per a la investidura. El presidia Thomas Barrack, un inversor immobiliari amic de Trump. Hi feia de segon el també “número dos” de la campanya electoral de Trump, Rick Gates, a qui la investigació atribueix la negociació directa amb l’hotel Trump. 

Al desembre passat, condemnaren Gates a 45 dies a la presó i tres anys de llibertat condicional per frau i per mentir als investigadors, després d’admetre finalment que havia ajudat el cap de campanya de Trump, Paul Manafort, a amagar a l’estranger 75 milions de dòlars que havia guanyat amb treballs de consultoria per a polítics ucraïnesos.

També et pot interessar

stats