Els demòcrates guanyen Geòrgia i augmenten la majoria al Senat dels Estats Units

La contesa electoral entre els senadors Warnock i Walker ha acabat sent menys transcendent del que es preveia perquè els progressistes ja tenien assegurat el control de la cambra

El reverend Raphael Warnock, candidat demòcrata, sosté els seus fills després de conéixer els resultats electorals
El reverend Raphael Warnock, candidat demòcrata, sosté els seus fills després de conéixer els resultats electorals / Carlos Barria (Reuters)

El Partit Demòcrata dels Estats Units ha augmentat aquest dimarts la majoria al Senat després de la victòria del seu candidat a l'estat de Geòrgia en la segona volta de les eleccions legislatives. Segons les projeccions de The Wall Street Journal i The New York Times, Raphael Warnock s'ha imposat al candidat republicà, Herschel Walker, per un marge estret. El resultat atorga als progressistes 51 escons a la cambra alta, enfront dels 49 dels conservadors.

Els comicis d'aquest dimarts en l'estat meridional són la segona ronda de les eleccions de mig mandat celebrades el passat 8 de novembre, durant les quals cap dels dos aspirants va aconseguir superar la barrera necessària del 50% dels sufragis.

Malgrat ser una de les conteses electorals al Senat més cares de la història dels Estats Units, la batalla entre Warnock i Walker ha acabat sent molt menys transcendent del que podria haver sigut, ja que els demòcrates ja s'havien assegurat prèviament el control del Senat. Fins i tot si a Geòrgia s'haguera imposat el candidat republicà i, per tant, el nombre d'escons en la cambra s'haguera repartit amb empat tècnic, cinquanta a cinquanta, el vot de qualitat de la vicepresidenta, la demòcrata Kamala Harris, hauria servit als progressistes per a imposar-se en les votacions.

La campanya a Geòrgia ha comptat amb la implicació de l'expresident demòcrata Barack Obama (2009-2017), que va acudir allà a l'octubre i dijous passat va subratllar de nou als votants de la zona que si fa dos anys s'hagueren quedat a casa el poder del Senat estaria ara en mans dels republicans.

En els comicis de mig mandat dels Estats Units, els republicans sí que van aconseguir recuperar el control de la Cambra de Representants —l'equivalent al Congrés—. Així, a partir del 3 de gener, que és la data de l'inici de la nova legislatura, la nova distribució de la cambra alta dificultarà a l'actual president, Joe Biden, implementar l'agenda de govern fins al final del mandat el 2024.

També et pot interessar

stats