Cristina Fernández de Kirchner, condemnada a sis anys de presó i a inhabilitació perpètua

La vicepresidenta de l’Argentina està acusada d’irregularitats en la concessió d'obres viàries durant els governs kirchneristes

Imatge d'arxiu de la vicepresidenta de l'Argentina, Cristina Fernández
Imatge d'arxiu de la vicepresidenta de l'Argentina, Cristina Fernández / Agustín Marcarian (Reuters)

La vicepresidenta de l'Argentina, Cristina Fernández, ha sigut condemnada aquest dimarts a sis anys de presó en un juí per irregularitats en la concessió d'obres viàries durant els governs kirchneristes (2003-2015). En dictar sentència en un juí que s'havia iniciat el maig del 2019, el Tribunal Oral Federal 2 de Buenos Aires també ha condemnat l'expresidenta a la pena d'inhabilitació perpètua per a exercir càrrecs públics.

El cas jutja les presumptes irregularitats en la concessió de vora cinquanta obres públiques a les firmes de l'empresari Lázaro Báez durant els seus governs i els del seu espòs, ja difunt, Néstor Kirchner (2003-2007) a la província argentina de Santa Cruz, bressol polític del kirchnerisme.

Fernández està acusada d'haver comés delictes d'associació il·lícita i administració fraudulenta de fons públics, per la qual cosa el passat 22 d'agost la Fiscalia va demanar una condemna de dotze anys de presó i la inhabilitació per a tota la vida per a exercir càrrecs públics.

Enmig d'una de les manifestacions en el seu suport, el passat 1 de setembre, Fernández va patir un atemptat a les portes de sa casa, del qual va eixir il·lesa. Fernández ha denunciat en nombroses ocasions que la sentència contra ella "estava escrita", com ja va dir el 2 de desembre del 2019 —dies abans d'assumir el càrrec de vicepresidenta en l'actual executiu— quan li van prendre declaració.

Com a vicepresidenta, Fernández de Kirchner gaudeix d'immunitat d'arrest. Per tant, la decisió haurà de transitar un llarg procés fins a quedar confirmat o rebutjat pel Tribunal Suprem.

També et pot interessar

stats