‘La costa dels nazis’

‘Punt docs’ aborda divendres com el litoral mediterrani es va convertir en un refugi per a molts nazis després de la Segona Guerra Mundial.

VÍDEO | ‘La costa dels nazis’
‘La costa dels nazis’
07 de novembre 2019 - 22:21

El valencià Joaquín Ferano va viure al costat d’un criminal de guerra nazi durant quatre anys en una casa a Roda de Berà, a Tarragona. Poc abans de morir, aquell alemany ancià i impedit, anomenat Fritz Kurt, va confessar al cuidador que havia sigut un oficial d’alt rang de les SS, el cos d’elit de Hitler encarregat dels camps d’extermini. Aquell fugitiu alemany, que va ser condemnat als juís de Nuremberg, va relatar en detall a Joaquín els crims que va cometre a Rússia i al camp de concentració de Mauthausen durant la Segona Guerra Mundial. Aquest relat forma part del reportatge La costa dels nazis, elaborat per un equip del programa Punt docs. La televisió d’À Punt l’emetrà aquest divendres a partir de les 21:30 hores.

Recull a més el testimoni de l’escriptora Clara Sánchez, amenaçada per descendents de jerarques nazis per les seues novel·les, que evoquen el retir còmode d’antics seguidors de Hitler a Dénia, a la Marina Alta. Molts nazis fugiren de la justícia gràcies a la permissivitat d’Espanya durant la dictadura, però també després de l’arribada de la democràcia. La costa mediterrània es va convertir en un refugi daurat per als nazis fugits després de la Segona Guerra Mundial.

També et pot interessar

stats