El coronavirus deixa més de 100 morts i 4.500 casos confirmats a la Xina

En les pròximes setmanes inauguraran a Wuhan, epicentre de la malaltia, dos nous hospitals per a atendre els quasi 7.000 casos sospitosos.

Personal mèdic comprova la temperatura dels passatgers a l’estació de ferrocarril de Nanjing, a la província de Jiangsu

Les morts pel coronavirus a la Xina s’han elevat a 106 i ja són 4.515 els casos confirmats d’infecció. En la jornada de dilluns van augmentar en 515 els casos greus –fet que suposa un total de 976– i van ser donades d’alta nou persones després de superar la malaltia, i amb això la xifra de curats a 60. A Europa hi ha quatre casos confirmats: tres a França i un altre a Alemanya, on un home va ser contagiat per una companya de treball xinesa que havia tornat del país asiàtic sense presentar símptomes. 

La majoria dels casos s’han registrat a la província on es va originar el brot, Hubei (centre-est del país), segons les últimes dades oferides per la Comissió Nacional de Sanitat d’aquesta regió. Fins ara se segueix a més de 44.000 persones que han estat en contacte amb malalts i han detectat 6.973 casos sospitosos, és a dir, que presenten símptomes però encara no s’ha confirmat el contagi.

En la capital, Wuhan, s’han registrat aquest dilluns 892 nous casos i 22 decessos. Aquesta ciutat és l’epicentre de la malaltia i es troba des de dijous passat amb tots els accessos tallats per a tractar de contindre l’expansió del virus. Dins d’aquestes fronteres policials queden vora nou milions de persones, segons han confirmat les autoritats locals.

La resta de morts a escala nacional, tal com apunta el canal de televisió CGTN, s’han produït a les regions de Hebei, Henan, Heilongjiang, Hainan, Pequín i Xanghai. També s’han confirmat un total de 44 casos en altres països com Tailàndia, Singapur, els Estats Units, França, Alemanya o Austràlia.

El Shanghai East Hospital de la Universitat de Tongji (China) i l'empresa Stermina Therapeutics treballen en una vacuna contra el nou coronavirus que podria estar desenvolupada en uns quaranta dies.

Els símptomes del nou coronavirus, denominat 2019-nCoV provisionalment per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), són en molts casos semblants als d’un refredat, però poden vindre acompanyats de febre i fatiga, tos seca i dificultat per a respirar.

Envien vora 6.000 metges a Wuhan per a controlar el virus

Més de 4.100 metges de diverses parts del país han arribat ja a Wuhan i s’espera que altres 1.800 se sumen al llarg de la jornada. Així ho ha confirmat aquest dimarts en roda de premsa Jiao Yahui, subdirectora de l’Oficina de Polítiques Mèdiques i Administració de la Comissió Nacional de Sanitat de la Xina, qui va detallar que part d’aquests reforços seran portats a altres set ciutats de la província, que es troba en una quarantena per a tractar d’evitar la propagació del virus.

La representant de la Comissió ha reiterat que “prompte” hi haurà més de 10.000 llits per als pacients afectats pel coronavirus en Wuhan, incloent-hi els dos nous hospitals que s’han començat a construir a la ciutat. S’espera que un d’ells òbriga les portes el pròxim 1 de febrer i l’altre, abans de dues setmanes.

Mentrestant, Pequín està reclamant als xinesos que eviten els viatges “no essencials” a l’estranger, i l’Administració Nacional d’Immigració ha exigit a aquells que presenten símptomes relacionats amb la pneumònia de Wuhan que abandonen els plans d’eixir de la Xina. Diversos països organitzen ja la repatriació dels seus ciutadans que estan a la zona. 

Com es viu la situació fora de l'epicentre de l'epidèmia?

À Punt ha parlat amb un valencià resident a Shenzhen, a la costa sud del país, que ens conta com es viu la situació fora de l'epicentre de l'epidèmia.

El valencià, que va viatjar a una ciutat en quarantena prop de Wuhan abans que s'activara l'alarma, diu que la situació es viu amb normalitat, però que eviten eixir de casa si no és necessari.

D'altra banda, fa referència al problema de desabastiment de mascaretes, una situació que també està afectant establiments espanyols degut al pànic generat entre la comunitat xinesa que resideix al nostre país. "Les mascaretes, les envia el meu germà des d'Espanya, perquè ací estan esgotades, i en moltes farmàcies d'Espanya també."

També et pot interessar

stats