Corea del Nord llança un míssil balístic cap a l'est

El Japó diu que el míssil nord-coreà ha volat vora 1.000 km abans de caure dins de la zona econòmica especial nipona, mentre que els EUA afirmen que és un risc per a l'estabilitat regional

Una pantalla de Tòquio emet el llançament del míssil nord-coreà
Una pantalla de Tòquio emet el llançament del míssil nord-coreà / Kimimasa Mayama (Efe)

Corea del Nord ha llançat un míssil balístic no identificat en direcció a l'est, segons informa l'exèrcit sud-coreà i les autoritats japoneses. Segons l'agència sud-coreana de notícies Yonhap, es tracta d'un míssil balístic intercontinental (ICBM).

El portaveu governamental japonés, Hirokazu Matsuno, ha dit que el míssil balístic intercontinental nord-coreà ha volat vora 1.000 quilòmetres i que ha assolit un apogeu de 6.000 quilòmetres abans de caure dins de la zona econòmica especial (ZEE) nipona, a 200 quilòmetres a l'oest de l'illa d'Oshima.

El llançament arriba un dia després que la ministra d'Exteriors nord-coreana, Choe Son-hui, advertira d'emprendre una resposta militar "més dura" si els EUA insisteixen a enfortir l'anomenada dissuasió estesa.

La dissuasió ampliada o estesa consisteix a enviar actius estratègics estatunidencs a la península coreana i el seu entorn de "manera coordinada i quan siga necessari" en funció de les accions del règim del nord.

Poc després que es publicara el missatge de Choe, Pyongyang va disparar un míssil balístic de curt abast (SRBM) al mar del Japó, que es va sumar a la trentena de projectils, una xifra rècord, que va disparar a començament de novembre el règim en resposta a unes grans maniobres aèries de Seül i Washington.

La tensió a la península està aconseguint cotes inèdites per les repetides proves d'armes nord-coreanes, les maniobres dels aliats i la possibilitat que, tal com indiquen els satèl·lits, el règim de Kim Jong-un ja estiga llest per a fer la seua primera prova nuclear des del 2017.

Els Estats Units es reuneixen amb els seus socis d'APEC per l'últim míssil

El govern dels Estats Units ha assegurat que el míssil balístic llançat augmenta la tensió de manera innecessària i suposa un risc desestabilitzador per a la situació de seguretat a la regió.

La vicepresidenta, Kamala Harris, ha convocat una reunió d'emergència amb mandataris del Japó, el Canadà, Corea del Sud i Austràlia, en la cimera d'APEC que se celebra a Bangkok.

Harris ha qualificat el llançament com una "violació descarada" de múltiples acords de seguretat de Nacions Unides i va insistir que els líders "condemnen amb fermesa" la provocació, al mateix temps que va reclamar al règim de Pyongyang "que es comprometa amb una diplomàcia seriosa i sostinguda".

També et pot interessar

stats