Conservadors, socialistes i liberals acorden un segon mandat d’Ursula von der Leyen

Els negociadors també han pactat que António Costa siga el nou president del Consell d’Europa i Kaja Kallas, la cap de la diplomàcia europea

Von der Leyen, aquest dimecres
Ursula von der Leyen, en una imatge d'arxiu / Christophe Petit Tesson (EFE)

Els sis líders de la Unió Europea encarregats de negociar els llocs més importants de les institucions comunitàries, entre ells el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, han acordat este dimarts proposar que Ursula von der Leyen, António Costa i Kaja Kallas siguen, respectivament, els presidents de la Comissió i el Consell i la cap de la diplomàcia del bloc en la pròxima legislatura.

Segons han informat fonts pròximes a les negociacions, l'acord s'ha aconseguit una videoconferència entre els primers ministres grec, Kyriakos Mitsotakis, i polonés, Donald Tusk (pel Partit Popular Europeu); l'espanyol Pedro Sánchez i el canceller alemany, Olaf Scholz (pels socialistes); i el president francés, Emmanuel Macron, i el primer ministre holandés en funcions, Mark Rutte (pels liberals). El pacte entre els tres partits de la majoria proeuropea parlamentària ha de ser confirmat en la cimera de caps d'Estat i de govern que se celebra este dijous i divendres a Brussel·les.

La conservadora alemanya Von der Leyen, el socialista portugués Costa i la liberal estoniana Kallas eren els noms amb els quals els negociadors anaren a la cimera europea del 17 de juny, quan no va ser possible un acord, entre altres motius, a causa de la pretensió del Partit Popular Europeu de dividir la presidència del Consell en dos meitats i quedar-se amb la segona part.

Els negociadors han acordat deixar pendents el repartiment dels segons períodes de les presidències del Consell Europeu i de l'Eurocambra per al moment en què s'acoste la data de l'eventual renovació per a tindre en compte les circumstàncies polítiques de llavors, segons les fonts.

Per a evitar l'eventual malestar de la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, que no ha estat citada a les negociacions, un dels sis negociadors es va posar en contacte amb ella per a garantir-li que tindrà, com ha sol·licitat, una cartera important en el pròxim executiu comunitari. Meloni no és part de cap d'estos tres grups parlamentaris europeus i presideix el partit dels Conservadors i Reformistes Europeus (CRE), en què també trobem Vox o el polonés Llei i Justícia.

El trio de noms pactat compleixen els criteris d'equilibri de gènere, de procedència geogràfica i de color polític. A més, es completaria amb la presidència del Parlament Europeu, per a la qual els líders no donen noms, sinó indicacions de color polític. El Partit Popular Europeu s'emportaria la primera meitat de la legislatura per a l'actual presidenta, Roberta Metsola, i queda en l'aire què passaria amb la segona. Tradicionalment l'han tinguda els socialdemòcrates.

També et pot interessar

stats