El conservador Mitsotakis guanya les eleccions gregues

Amb quasi tots els vots escrutats, el partit de l’actual govern, Nova Democràcia, s’imposa amb més del 40% dels suports

Kyriakos Mitsotakis en les elecciones gregues celebrades aquest diumenge
Kyriakos Mitsotakis arriba a la seu del partit en la jornada de les eleccions generals / Reuters
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 de maig 2023 - 20:59 Actualitzat: 21 de maig 2023 - 22:50

El primer ministre de Grècia i líder de la conservadora Nova Democràcia, Kyriakos Mitsotakis, ha guanyat sobradament les eleccions legislatives celebrades aquest diumenge, i ha superat el principal rival, l'opositor del partit d'esquerra Syriza, Alexis Tsipras.

Amb més del 90% dels vots escrutats, Nova Democràcia ha obtingut el 40,8% dels suports i dobla Syriza en escons, que se situa en el 20%, segons ha informat el Ministeri hel·lé de l'Interior. Dels 59 districtes electorals que acudien aquest diumenge a les urnes, Syriza ha guanyat només en un, el districte del Ròdope, al nord-est del país.

En tercer lloc es troben els socialdemòcrates de Pasok-Kinal, amb un 11,5%, seguits del Partit Comunista de Grècia (7%) i la ultradretana Solució Grega (4,5%).

Amb l'escrutini avançat, Mitsotakis ha manifestat que els resultats electorals "demostren que Nova Democràcia té l'aprovació de la gent per a governar en solitari". El dirigent conservador ha descrit el resultat com un "terratrémol polític" i ha agraït el suport dels votants al seu govern.

Aquests comicis s’han celebrat amb un nou sistema proporcional, que situa entorn del 45% el percentatge mínim necessari per a obtindre la majoria absoluta al Parlament, un límit que no ha assolit cap partit. 

Això augura que els grecs probablement hauran de tornar a les urnes, previsiblement al juliol, quan el partit més votat obtindria un premi de fins a 50 escons. Però, abans de convocar-se els nous comicis, hauran de fracassar els tres intents dels líders dels partits més votats per a formar govern, que obtindran en els pròxims dies, de manera consecutiva, el corresponent encàrrec de la presidenta del país.

També et pot interessar

stats