El Consell de Seguretat de l’ONU aprova l’enviament d'ajuda a la Franja de Gaza

 És una solució de compromís per la rebaixa de les pretensions inicials

ISRAEL-PALESTINIANS/UN
ISRAEL-PALESTINIANS/UN / DAVID DEE DELGADO

Després d'una setmana d'intenses negociacions i de diverses reescriptures, s'ha aprovat la iniciativa presentada pels Emirats Àrabs Units i s’ha acordat enviar ajuda a l'enclavament palestí. A més, s’inclou la designació d’un coordinador especial per a monitorar i verificar l'arribada a la zona, sotmesa a bombardejos constants des del 7 d’octubre. És una solució de compromís per la rebaixa de les pretensions inicials. Els Estats Units han evitat que el text demane un alto el foc immediat. 

Una resolució polèmica que va perillar fins a l’últim moment quan uns minuts abans l’ambaixador rus, Vassili Nebénzia, demanà que es recuperara una esmena del text original sobre la necessitat de fer una pausa en les hostilitats de manera immediata. La frase va ser substituïda, després de les objeccions de Washington, per una menció de fer "passos urgents" per un cessament sostenible de les hostilitats.

L’ambaixadora estatunidenca davant de l’ONU, Linda Thomas-Greenfield, ha definit “d'un gran pas avant” que el text demanara “la creació de condicions per un cessament sostenible de les hostilitats”. Però agrega que Hamàs no té intenció d’una pau duradora amb Israel i per això es posà el focus en la necessitat de "pauses humanitàries" en lloc d’un alto el foc. La votació estava prevista per a dilluns, però la necessitat de negociar un llenguatge aprovat per totes les potències la va fer tornar. Finalment Rússia es va abstenir però Nebénzia va remarcar que va ser pel suport dels països àrabs.

La resolució demana al secretari general la designació d’un coordinador humanitari que deurà presentar un mecanisme per accelerar l’enviament d’ajuda i un pla per als pròxims vint dies. També demana l’alliberament dels ostatges segrestats per Hamàs i que s'assegure l’accés per a avaluar les seues necessitats mèdiques.

Per la seua banda, en declaracions prèvies a l’inici de la votació, l’ambaixadora dels Emirats a l’ONU, Lana Nusseibeh, ha admés que el text "no és perfecte" i que solament un alto el foc entre Israel i Hamàs alleujarà les terribles condicions humanitàries al territori palestí, on ja han mort més de 20.000 persones. Nusseibeh va avisar d’una possible fam a Gaza si no es prenen mesures dràstiques.

Abans, el Consell de Seguretat s'havia reunit en sis ocasions per a tractar el cas de Gaza. Els Estats Units havien vetat dues resolucions que demanaven un alto el foc argumentant en una ocasió que no reconeixia el dret a Israel de defensar-se i en un altre que no exigia l'alliberament de tots els ostatges. Una altra resolució presentada per Washington per a demanar "pauses humanitàries" la van vetar Rússia i la Xina el 25 d'octubre.

El Consell Europeu celebra la resolució

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha celebrat aquest divendres la resolució en favor d'una entrada sense traves i segura d'ajuda a la Franja de Gaza. “Acull amb satisfacció l'aprovació pel Consell de Seguretat de l'ONU d'una resolució en la qual es demana urgentment el subministrament segur i sense traves d'ajuda a la població de Gaza”, ha indicat Michel en la xarxa social X (abans Twitter).

També et pot interessar

stats