Condemnat a 15 anys de presó l'expresident sud-coreà Lee Myung-bak per frau i corrupció

És el quart president sud-coreà condemnat a presó des que els conservadors arribaren al poder, el 2008.

L'expresident sud-coreà Lee Myung-bak
L'expresident sud-coreà Lee Myung-bak

L'expresident sud-coreà Lee Myung-bak ha estat condemnat aquest divendres per un tribunal de Seül a 15 anys de presó i a pagar una multa de 9,9 milions d'euros per diversos delictes de corrupció.

La cort del Districte Central de Seül ha dictaminat que Lee, que va governar del 2008 al 2013, és propietari de DAS, companyia que encapçala el germà de l'expresident i que focalitza diversos dels càrrecs que li atribueixen. Per això, el tribunal considera que Lee, de 76 anys, va orquestrar la malversació d'actius de la companyia amb finalitats personals i polítiques.

La fiscalia demanava 20 anys de presó per 16 per defraudar 26,9 milions d'euros i per delictes de suborn, abús de poder i malversació però els tres jutges del tribunal només han considerat provat que va malversar 18,4 milions d'euros.

D'altra banda, la cort ha considerat Lee culpable d'acceptar un suborn de 5,03 milions d'euros de Samsung per a aconseguir que, qui aleshores era mandatari, condonara la pena de presó contra el president del major grup empresarial sud-coreà, Lee Kun-hee, per frau fiscal.

Lee Myung-bak no ha estat present en la lectura del veredicte en protesta per la decisió del tribunal de permetre'n l'emissió en directe per televisió en considerar que és un cas d'interés general.

Lee ha defensat en tot moment la seua innocència i ha insistit que tot el procés és una maniobra revengista de l'actual govern del president liberal, Moon Jae-in.

És el quart expresident sud-coreà condemnat a presó després de Chun Doo-hwan i els també conservadors Roh Tae-woo i Park Geun-hye, antecessora de Lee i deposada del càrrec el 2017 a causa de la implicació en l'escàndol de corrupció de la Rasputina.

Amb Park ja a la presó, la condemna de Lee aprofundeix el pèssim balanç per als conservadors sud-coreans, després de l'última etapa de nou anys en el poder (2008-2017). 

També et pot interessar

stats