Condemnat a 133 anys l'excoronel Montano per la matança de jesuïtes espanyols en la guerra civil d’El Salvador
Entre les set víctimes hi havia el religiós Ignacio Ellacuría, que realitzava tasques de mediació entre el govern i els rebels.
L'Audiència Nacional ha condemnat l'excoronel i exviceministre de Seguretat Pública d'El Salvador, Inocente Orlando Montano, a 133 anys, quatre mesos i cinc dies de presó com a responsable dels assassinats de cinc jesuïtes espanyols, una empleada de la llar i la filla adolescent. Els fets es remunten al 1989, en plena guerra civil en aquest país centreamericà.
Entre els religiosos assassinats estava Ignacio Ellacuría, rector de la Universitat i un dels ideòlegs de la Teoria de l’Alliberament. En aquell moment liderava la intermediació entre el president d'El Salvador, Alfredo Cristiani, i els rebels per a negociar una eixida dialogada al conflicte armat.
El tribunal ha donat a conéixer la sentència en una lectura pública en presència de Montano, que en la vista oral es va desvincular per complet de la matança. Es tracta l'únic dirigent de l'alt comandament salvadorenc jutjat pels fets per la justícia espanyola.
El 16 de novembre del 1989 un grup militar va assaltar la Universitat Centreamericana d'El Salvador i va posar fi a tirs a la vida dels sis jesuïtes espanyols i les dos dones. L'acció s'ha interpretat com una represàlia contra la mediació d'Ellacuria, a qui veien com una força opositora.
Un pas contra la impunitat
L'assassinat va ser decidit per l’Estat Major. L'expresident salvadorenc Cristiani va admetre que elements de l’exèrcit havien participat en el crim i va crear una comissió per a depurar responsabilitats. Alguns responsables van ser condemnats i altres amnistiats l'any 1993 per una llei que es va anul·lar el 2016. L'únic que continua empresonat és el coronel Guillermo Benavides, condemnat a trenta anys per traslladar l'orde als assassins.
Que l'Audiència Nacional haja portat de nou al banc dels acusats l’exviceministre de Defensa, Orlando Montano, és un missatge clar de la fi de la impunitat en la història que ha marcat El Salvador, segons les organitzacions de drets humans.