Compte arrere per a eixir de l'Afganistan: els Estats Units mantenen el 31 d'agost com a data límit per les amenaces dels talibans

El grup islàmic avisa que hi haurà conseqüències si se supera el termini i el G7 es reuneix d'urgència per a abordar com serà la fase final de l'evacuació

Una multitud de persones, amuntegada fora de l'aeroport de Kabul
Una multitud de persones, amontonades fora de l'aeroport de Kabul / Reuters

La carrera contrarellotge per a evacuar l'Afganistan abans que les milícies talibanes prenguen definitivament el control del país ha entrat ja en la fase final. Falten set dies per al 31 d'agost, la data límit que ha posat el grup islamista als Estats Units perquè replegue les tropes militars de la zona. Amenacen amb conseqüències si el termini s'amplia. La pressió augmenta, però Washington insisteix que complirà el compromís i centra tots els esforços a repetir el missatge que s'hi està fent tot el possible per a traure tots els nacionals que queden a Kabul, la capital, i volen abandonar el país.

Jake Sullivan, l'assessor de seguretat nacional del president dels Estats Units, no descarta, però, que Joe Biden puga prorrogar per a més allà del 31 d'agost l'evacuació i la retirada de les tropes. Al respecte, s'ha limitat a indicar que la Casa Blanca manté contactes "directes" i diaris amb els talibans, que s'oposen a l'ampliació del termini. En qualsevol cas, l'expert ha ressaltat que el país nord-americà està "superant les expectatives" pel que fa al ritme amb què s'estan duent a terme les evacuacions, i espera, per tant, poder tancar el procés abans que arribe la data acordada.

Després del caos viscut la setmana passada amb vols semibuits que partien de l'aeroport de Kabul, les forces estatunidenques han accelerat el ritme de l'evacuació dels seus nacionals i col·laboradors afganesos del país centreasiàtic. Entre diumenge i dilluns, més 16.000 persones foren evacuades de la capital afganesa en els avions militars nord-americans i de la coalició internacional, i ascendeixen ja a 37.000 les que els Estats Units ha tret de sòl afganés des del 14 d'agost. Des del Departament d'Estat, el portaveu d'Exteriors, Ned Price, ha apuntat que en concret Espanya, Itàlia i Alemanya s'han compromés a tramitar els casos de 15.000 col·laboradors afganesos perquè puguen després ser reassentats als Estats Units.

Reunió d'urgència del G7

Tot i la determinació de l'administració presidida per Joe Biden d'abandonar l'Afganistan el 31 d'agost com a data límit, uns altres països com ara el Regne Unit i França pressionen per a quedar-s'hi més temps i completar-ne la repatriació. Per a abordar aquesta possible ampliació dels terminis es reuneix d'emergència precisament aquest dimarts el G7 —grup que integra les set potències més poderoses del món: el Canadà, França, Alemanya, Itàlia, el Japó, el Regne Unit i els Estats Units—, a petició del primer ministre britànic, Boris Johnson. També hi participen el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, i el de l'ONU, António Guterres.

Johnson acudeix a la cimera amb la intenció de demanar a la resta de líders solucions a "llarg termini" per a afavorir l'estabilitat i el compliment dels drets humans a l'Afganistan, així com per a acollir les persones refugiades que abandonen el país. "La principal prioritat és completar l'evacuació dels nostres ciutadans i dels afganesos que ens han ajudat durant els últims vint anys. No obstant això, en mirar cap a la següent fase, és vital que ens unim com a comunitat internacional i que acordem una estratègia conjunta per al llarg termini", ha assenyalat en un comunicat.

L'aeroport de Kabul, epicentre de la desesperació

Mentrestant, continua el caos a l'aeroport de Kabul. Entrar-hi s'ha convertit en el malson de milers i milers d'afganesos i afganeses que intenten fugir del país que els ha vist nàixer, després de la victòria dels talibans, que han recuperat el poder de vint anys més tard. La carrera per a eixir no té marxa arrere, ja que el grup té la intenció de prendre el control absolut de l'aeroport de Kabul l'1 de setembre i no està disposat a cedir sobre els terminis, que han qualificat de "línia roja". Això deixa un marge de huit dies per a eixir de l'Afganistan.

D'acord amb les dades proporcionades pel Departament de Defensa dels Estats Units aquest dilluns, actualment hi ha desplegats 5.800 soldats estatunidencs a l'aeroport per a garantir-ne la seguretat. Els accessos a les instal·lacions estan plens de persones que esperen hores i hores per a poder ser evacuats. Alguns d'ells han muntat campaments improvisats. I els més dèbils són assistits amb aigua per les forces internacionals. En una setmana ja ha perdut la vida una vintena de persones en el recinte. I més de 20.000 esperen l'evacuació.

També et pot interessar

stats