Es compleixen vint anys de la invasió de l'Iraq

El país es troba empobrit, fracturat i molt inestable, on es multipliquen les violacions dels drets humans

Primers bombardejos de l'exèrcit dels Estats Units sobre Bagdad, el 20 de març del 2003 / À Punt NTC

Es compleixen vint anys de la invasió de l'Iraq, que va desestabilitzar el món i deixà centenars de milers de morts. Els Estats Units, amb el suport del Regne Unit i Espanya, envaïren l'Iraq per a acabar amb les armes de destrucció massiva que suposadament amagava Saddam Hussein. També prometeren portar pau, democràcia i progrés. Després d'una duríssima ofensiva militar, va caure la dictadura.

Un mes i mig després, en un portavions, George Bush va proclamar la victòria però, amb el règim de Saddam, caigueren també totes les estructures de l'Estat i el buit de poder el va ocupar la insurgència. Com a resultat es va desencadenar una sagnant guerra civil, que primer va enfortir Al-Qaida i després el Daesh. Dos dècades després, l'Iraq és un país empobrit, fracturat i molt inestable. Es multipliquen les violacions dels drets humans i crims de guerra que, majoritàriament, han quedat impunes.

La meitat dels iraquians no havien nascut quan va començar la guerra, però en coneixen les conseqüències i han hagut d'aprendre a sobreviure amb la inestabilitat. Han tingut la mala sort de nàixer en un país ric en petroli. La violència no ha acabat, més d'un milió de persones encara sobreviuen en tendes de campanya i un terç de la població viu en la pobresa. 

També et pot interessar

stats