El comité que investiga l'assalt al Capitoli demana impedir a Trump que torne a presentar-se a les eleccions

L'informe final del panel exposa un cas per a jutjar l'expresident per quatre delictes, entre els quals incitació a la insurrecció i obstrucció

Seguidors de Trump envolten el Capitoli mentre la policia detona un explosiu
Seguidors de Trump envolten el Capitoli mentre la policia detona un explosiu / Leah Mills (Reuters)

El comité del Congrés que investiga l'assalt del 6 de gener del 2021 al Capitoli dels Estats Units ha publicat aquest dijous l'informe final, en què exposa el cas contra l'expresident Donald Trump en considerar-lo causant "central" dels fets. El text confirma el que ja van anunciar els membres del panel: demanen al Departament de Justícia que impute Trump i el veuen culpable de quatre delictes: incitació a la insurrecció, obstrucció d'un procediment oficial del Congrés, intent de frau als Estats Units i conspiració per a presentar fals testimoni electoral al Congrés i els arxius nacionals. Entenen que res del que va succeir aquell dia hauria passat sense la participació del mandatari.

Entre les recomanacions del document n'hi ha una que pretén evitar que ell i els seus seguidors puguen tornar a optar a ocupar un càrrec públic. En aquest sentit, el comité sobre el Capitoli aconsella l'òrgan legislatiu que aprove un mecanisme "formal" que impedisca el republicà tornar a presentar-se a unes eleccions. L'objectiu és prohibir que ningú que haja vulnerat la catorzena esmena de la Constitució puga ocupar un càrrec federal o estatal. Aquesta esmena assenyala que qualsevol persona que haja jurat complir la Constitució i s'haja vist embolicat en una "insurrecció" o haja "ajudat els enemics de la Constitució" pot ser "desqualificada", vetada per a ocupar un futur càrrec públic.

L'informe, que té més de 800 pàgines, es basa en vora 1.200 entrevistes elaborades durant díhuit mesos i centenars de milers de documents, així com les sentències de més de 60 tribunals federals i estatals. Dins s'enumeren dèsset troballes específiques i s'analitzen les implicacions legals de les accions de Trump i alguns dels seus associats.

En paraules del president del comité, Bennie Thompson, el document ofereix "amb detall" proves "sobre els esforços en diversos passos dirigits per Donald Trump per a pegar la volta al resultat electoral del 2020 i bloquejar el traspàs de poder". El text recalca que era "conscient" que estava tractant d'obstruir un procediment oficial i que va estar "personalment implicat" en l'intent de detindre la confirmació dels resultats dels comicis. També l'acusen directament de "reclutar" desenes de milers de partidaris, molts d'ells armats i furiosos, perquè marxaren cap al Capitoli i "lluitaren a mort" a favor seu.

El comité recorda que el Departament de Justícia ha processat centenars d'individus pels successos del 6 de gener del 2021, però insisteix que és "crucial" fer que paguen pels seus actes Trump i els qui van tractar que els seus plans tiraren avant.

Les recomanacions del comité, però, no són vinculants i és el Departament de Justícia, que ja du a terme la seua pròpia investigació, qui té potestat per a imputar Trump. En qualsevol cas, el valor simbòlic i polític d'aquestes recomanacions és històric, perquè és la primera vegada que un comité parlamentari suggereix fer responsable penalment un expresident.

També et pot interessar

stats