Marina Ovsiannikova multada amb 250 euros després de protestar en la televisió russa contra la guerra

Els seus advocats han estat diverses hores sense saber res d'ella després que la traslladaren a dependències policials, però ha reaparegut aquesta vesprada en un tribunal de Moscou

Marina Ovsiannikova en l'emissió del principal informatiu rus amb una pancarta contra la guerra / Reuters

Marina Ovsiannikova va ser detinguda aquest dilluns després d'irrompre en directe durant el noticiari Vremya del Canal 1 cridant proclames i sostenint un cartell contra la guerra a Ucraïna, i, fins a aquest dimarts de vesprada no s'havia tornat a saber res d'ella.

De fet, aquest dimarts de matí la Comissió Europea n'havia denunciat la "desaparició". "Marina va ser detinguda i ha desaparegut. Els seus advocats no estan autoritzats a contactar amb ella", havia advertit el portaveu d'Afers Estrangers de l'executiu comunitari, Peter Stano, que també va afirmar que la periodista "va adoptar una postura moral valenta i es va atrevir a objectar les mentides del Kremlin".

Però aquest dimarts de vesprada la informadora ha reaparegut en un tribunal de Moscou (Rússia), tal com demostraria una imatge que ha difós l'advocat  Serguei Badamxin i que mostra Ovsiannikova juntament amb el seu suposat advocat defensor, Anton Gaixinski, segons informar el periòdic rus Novaya Gazeta.

Les autoritats judicials han determinat que haurà de pagar 30.000 rubles per organitzar un acte públic sense autorització, fruit d'una sanció d'índole administrativa, segons fonts citades per l'agència Interfax. No obstant això, el Comité d'Investigació ha obert una causa per a determinar si ha comés un delicte, en particular el que castiga la difusió d'informacions falses sobre l'activitat de les forces armades, susceptible de ser castigat fins amb quinze anys de presó, segons fonts citades per l'agència TASS.

Ovsiannikova, originària d'Odessa (Ucraïna) va entrar aquest dilluns en el plató del principal noticiari rus i va mostrar darrere de la presentadora una pancarta amb el missatge "Guerra no. Posen fi a la guerra. No es creguen la propaganda. Ací els estan mentint", acompanyat del missatge en anglés "Russians against war" ('russos contra la guerra'). En un vídeo previ que circula per les xarxes socials la periodista acusa Rússia d'una agressió al poble ucraïnés de la qual responsabilitza directament el president Vladímir Putin. Explica que li feia "molta vergonya" treballar per a la televisió russa, perquè "zombifica" la població amb mentides, fa una crida a eixir als carrers.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha criticat aquest dimarts la protesta, encara que ha desmarcat al govern de qualsevol possible actuació contra la periodista, a la qual s'ha limitat a acusar de "vandalisme". En canvi, el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha donat les gràcies públicament a Ovsiannikova pel seu gest, així com a "tots els russos que intenten traure a la llum la veritat" i "no tenen por de protestar", segons un discurs difós per la seua oficina.

Prohibit emprar la paraula 'guerra'

La informadora podria haver sigut sancionada en aplicació de l'anomenada "llei contra la desinformació", el nou paquet de mesures de censura que el Kremlin ha activat des de la invasió russa a Ucraïna i que han motivat l'abandó de les corresponsalies de la majoria dels mitjans internacionals.

Moscou prohibeix als mitjans emprar la paraula guerra per a referir-se a l'ofensiva, que consideren una "operació d'alliberament" dels territoris de Lugansk i Donetsk. L'incompliment contempla penes de presó de fins a tres anys per "desacreditar les forces armades russes", que poden pujar a quinze anys si s'interpreta que s'ha posat en risc l'exèrcit. També ha bloquejat xarxes socials com Twitter, Facebook i Instagram.

La cobertura de la informació dona una idea del nivell de censura que actualment s'aplica a Rússia: la majoria dels mitjans han hagut de difuminar el cartell que exhibia Ovsiannikova per a censurar les proclames contra la guerra.

El conflicte armat ha reobert el debat sobre els límits entre la propaganda i la llibertat d'expressió també a la Unió Europea, que en una controvertida decisió també va decidir vetar les emissions de Russia Today i Sputnik en territori comunitari, per considerar-los mitjans al servei de la propaganda del Kremlin.

També et pot interessar

stats