La Comissió Europea preveu accelerar les repatriacions dels migrants que no puguen acollir-se a l'asil

Ursula von der Leyen detalla a Lampedusa un pla de 10 punts en què Europa podrà decidir qui entra i qui no

Migrants esperen en el port de Lampedusa
Migrants esperen en el port de Lampedusa / Reuters

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat aquest diumenge des de l'illa italiana de Lampedusa, epicentre de la crisi migratòria del Mediterrani, un pla d'acció europeu per a contindre la immigració irregular i compartir la gestió del trasllat de migrants arribats a les costes italianes.

Només en les últimes hores han arribat a l’illa italiana més de mil migrants, en una setmana en què han desembarcat més de 10.000 persones en només tres dies. Amb les xifres en evolució constant, es calcula que des de principi d'any han arribat a Itàlia unes 127.200 persones migrants, quasi el doble de les 66.237 que arribaren en el mateix període del 2022 i el triple de les 42.750 del 2021, segons les últimes dades actualitzades pel Ministeri de l'Interior italià.

La situació va arribar a desbordar per complet la capacitat d'acolliment de l'illa, d'una extensió de vint quilòmetres quadrats, i va portar la primera ministra italiana, d'extrema dreta, Giorga Meloni, a reclamar l'ajuda de la Unió Europea.

"He vingut a Lampedusa per a dir que la immigració irregular és un desafiament europeu i requereix una resposta europea", ha afirmat Von der Leyen, acompanyada de Meloni. La presidenta de la Comissió Europea ha presentat un programa amb deu compromisos, entre els quals es preveu accelerar la repatriació dels migrants que no puguen acollir-se a l'asil i també crear rutes legals en què ha de ser Europa la que determine qui pot entrar i qui no. 

El programa europeu suposa una mena de suport a l'estratègia que defensa Meloni des que va prendre possessió, fa quasi un any: deixar les disputes sobre el repartiment de migrants entre els països europeus. Els caps d'estat i de govern dels 27 s'hauran de pronunciar sobre el pla en la cimera d'octubre.

També et pot interessar

stats