Comença a Istanbul la cimera per Síria amb Erdogan, Merkel, Putin i Macron

A Istanbul es pot decidir el futur de l’Orient Mitjà, una de les zones més inestables del planeta.

Putin, Merkel, Erdogan i Macron durante la cimera a Istanbul
Putin, Merkel, Erdogan i Macron durante la cimera a Istanbul / Maxim Shipenkov (Efe)

Potser perquè la guerra de Síria ha ocasionat la crisi humanitària més greu dels últims anys, totes les parts semblaven conscients de la seua importància. “Els ulls del món sencer, especialment els dels nostres germans sirians, estan pendents d’aquesta trobada”, ha afirmat el president de Turquia, Tayyip Erdogan.

Reunions bilaterals d’Erdogan amb tots els líders

En la cimera participen els presidents de Rússia i França, Vladímir Putin, i Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, així com l'enviat especial de les Nacions Unides per a Síria, Staffan de Mistura. Abans d'iniciar-se la cimera, Erdogan ha mantingut reunions bilaterals amb Putin, Macron i Merkel.

Una nova Constitució per a Síria

El punt més destacat en l’agenda és la situació a la província siriana d'Idlib, l'única encara controlada pels rebels que, en part, reben el suport de Turquia que manté tropes i tancs a la zona. Ankara vol mantindre en vigor l’alto el foc negociat amb Rússia que, segons assegura, és constantment violat per l’artilleria del règim sirià.

Continuen els combats a Síria

I, mentrestant, els combats continuen. Almenys 68 persones han mort en una ofensiva de l’autodenominat Estat Islàmic contra les milícies kurdes al nord-est de Síria, segons informa l’Observatori Sirià de Drets Humans. A més, els jihadistes han segrestat més de 20 combatents de les Forces de Síria Democràtica.

L’objectiu de l’atac van ser les bases de les FSD i d’altres forces arribades recentment a la província de Deir ez-Zor, a l’est del riu Eufrates, prop de la frontera iraquiana. Aquest grup va ser responsable l’any passat dde l'expulsió dels terroristes d'Ar-Raqqà, l'antiga capital de facto del califat proclamat per l'Estat Islàmic.  

A més, uns altres set civils han mort en les últimes hores per trets d’rtilleria de les forces lleials al president sirià, Baixar al-Assad, en una localitat de la província d'Idlib, últim bastió rebel del país, segons van informar activistes i rebels.

També et pot interessar

stats