Comença la contraofensiva amb la qual Ucraïna pretén recuperar el territori ocupat per Rússia

L'objectiu principal és arribar a la frontera administrativa de l'annexionada península de Crimea

El president d'Ucraïna, Volodymyr Zelenskiy, visita una zona inundada després de la ruptura de la presa de Nova Kakhovka
El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, visita una zona inundada després de la ruptura de la presa de Nova Kakhovka / Reuters

Comença la contraofensiva de Kíiv per a recuperar el territori ocupat per Rússia. Ucraïna ha représ aquest dijous la iniciativa en el front per a recuperar part dels territoris envaïts per l'exèrcit de Vladímir Putin. Les operacions de contraofensiva tenen lloc al sud-est del país, amb la participació d'unitats especials d'assalt equipades amb armament occidental. L'objectiu principal seria arribar a la frontera administrativa de l'annexionada península de Crimea, però abans caldrà alliberar les ciutats de Melitópol i Enerhodar, que dona accés a la central nuclear de Zaporíjia, sota control rus des de fa més d'un any.

L'exèrcit ucraïnés ha assegurat públicament que ha aconseguit avançar més d'un quilòmetre en la zona de Bakhmut, bastió controlat per les tropes russes. Per part seua, el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, ha explicat que l'exèrcit ucraïnés va trencar les línies defensives russes en quatre sectors del front a Zaporíjia amb una brigada motoritzada de 1.500 persones i 150 vehicles blindats.

Enfrontaments a les zones afectades per la destrucció de la presa de Kakhovka

Al mateix temps, també continuen els enfrontaments en la zona del desastre provocat per la destrucció de la presa de Kakhovka, visitada pel president Volodímir Zelenski per a coordinar les operacions de rescat i emergència després de la inundació d'una superfície de 600 quilòmetres quadrats, igual a l'àrea urbana de capitals com Santiago de Xile o Teheran.

Zelenski ha admés que la situació en la part ocupada de Kherson és "absolutament catastròfica" i ha acusat Moscou d'abandonar a la gent a la seua sort sense aigua, menjar i atenció mèdica a les teulades de les localitats inundades. "La nostra tasca és salvar vides i ajuda tota la gent possible. És important calcular el mal i destinar fons per a compensar als veïns afectats pel desastre", ha subratllat el líder ucraïnés.

A més, Zelenski ha lamentat que "l'evacuació es produeix sota el foc, ja que l'artilleria russa continua disparant, sense que importe res. Salvatges", els ha acusat i ha tornat a qualificar d'"acte terrorista" la destrucció de la central hidroelèctrica al riu Dniéper, que ha causat greus inundacions. El territori sota el control de Rússia va resultar més afectat per les inundacions.

Zelenski també es va desplaçar a la regió veïna de Mikolaiv, també afectada per les inundacions. Mentrestant, la guerra segueix el seu curs. Moscou ha assegurat per segona vegada aquesta setmana que ha repel·lit dues ofensives enemigues en diversos sectors del front.

Les autoritats russes han estimat en cinc els morts en les inundacions, però les ucraïneses han informat de nou més en la part ocupada, xifres que està previst s'incrementen en els pròxims dies, ja que es desconeix el nombre de desapareguts. Els voluntaris i veïns citats per la premsa independent parlen de desenes de morts, com a mínim, i critiquen el Ministeri per a Situacions d'Emergència rus per la mala gestió de l'evacuació.

La situació més dramàtica té lloc en la localitat d'Oleixki, que va ser quasi totalment negada per les aigües en les primeres hores del desbordament. A això cal sumar les dues persones mortes durant els atacs ucraïnesos contra un punt d'evacuació en l'ocupada localitat d'Hola Prístan, segons el governador interí rus de Kherson, Volodímir Saldo.

Quant als evacuats, Moscou i Kíiv han informat de 6.700 rescatats, encara que els nivells d'aigua ja han començat a descendir en alguns llocs.

Zelenski, que va rebre mostres de solidaritat de l'ONU, l'OTAN i la Unió Europea, ha criticat el Comité Internacional de la Creu Roja per no participar amb celeritat en les operacions de salvament.

També et pot interessar

stats