Colòmbia vota en les eleccions més ajustades de la història

L'esquerrà Gustavo Petro i el populista Rodolfo Hernández es juguen la presidència aquest diumenge després d'haver tancat una campanya electoral surrealista que ha polaritzat el país

Hernández ha votat a primera hora del matí a Bucaramanga / Santiago Arcos (Reuters) | À Punt NTC

Els colombians i colombianes acudeixen aquest diumenge a les urnes per a votar al seu nou president. Els protagonistes d'aquestes eleccions, les més ajustades de la història recent del país, són l'esquerrà Gustavo Petro i el populista Rodolfo Hernández.

Petro, senador i exalcalde de Bogotà ha promés lluitar contra la desigualtat amb l'educació universitària gratuïta, la reforma de les pensions i els alts impostos sobre les terres improductives.

Per la seua part, Hernández, que va ser alcalde de Bucaramanga, aposta per reduir el govern i finançar programes socials contra la corrupció. També s'ha compromés a proporcionar narcòtics gratuïts als addictes com a mesura per a combatre el tràfic de drogues.

Els dos candidats han tancat la campanya de forma atípica lluny de les places, potenciant xarxes socials i sense debats electorals, ja que tant un com l'altre han assegurat haver rebut amenaces contra la seua vida.

Les enquestes a peu d'urna donen un empat tècnic entre els dos, per tant, s'espera una victòria molt ajustada. Tot enmig de dubtes respecte a la Registraduría Nacional, l'organisme de comptatge electoral en el qual Petro no confia.

A pesar que la primera volta del 29 de maig va transcórrer amb tranquil·litat, aquest diumenge s'han alçat les veus d'alerta, ja que s'espera que un resultat insatisfactori o indicis de frau puguen provocar manifestacions i una parada nacional com la de l'any passat.

Els col·legis electorals han obert a les 08:00, hora colombiana (15:00 espanyola), i es preveu que els primers resultats comencen a fer-se públics a partir de les 17:00 h (mitjanit a Espanya).

També et pot interessar

stats