Colòmbia vota en unes eleccions presidencials marcades per denúncies de frau, atemptats i espionatge

El candidat de l’esquerra, Gustavo Petro, és el favorit en les enquestes

Eleccions presidencials a Colòmbia / À Punt NTC

Més de 39 milions de colombianes i colombians voten aquest diumenge en la primera volta de les eleccions presidencials. El país reclama canvis i arriba dividit a les urnes després d’una de les campanyes més hostils dels últims anys, marcada per denúncies de frau, atemptats i espionatge.

Segons les enquestes d'intenció de vot, tres de les sis candidatures que s’hi presenten tindrien possibilitats de governar. Gustavo Petro, el candidat de l’esquerrà Pacte Històric i favorit en les enquestes, s’enfronta al dretà Federico Fico Gutiérrez, d'Equip per Colòmbia Fico i al populista independent Rodolfo Hernández, de la Lliga de Governants Anticorrupció.

En cas de guanyar les eleccions Petro, seria la primera vegada que l’esquerra arribaria al poder a Colòmbia, una possibilitat que espanta els seus adversaris pel seu passat de guerriller del desaparegut Moviment 19 d'Abril. 

No obstant això, i atesa la divisió de l’electorat, l’obtenció del 50% dels vots, el llindar necessari per a no anar a una segona volta, sembla poc probable. Els col·legis electorals tancaran a les 16:00 hora local, i es calcula que dues hores més tard se sàpien els primers resultats.

Des de Bogotà, la periodista valenciana Alba Santana recorda la falta de garanties electorals “que envolten l’organisme encarregat de comptar les paperetes i que ja va tindre problemes amb les eleccions legislatives del passat març”.

La jornada electoral transcorre amb normalitat, però l'han entelada les acusacions de Pacto Histórico contra el Registre Nacional de l'Estat Civil. La institució colombiana, encarregada del registre civil del país, no ha permés que es fera una auditoria del programari del recompte de vots. Tampoc ha acreditat prop de 8.000 dels seus testimonis electorals, cosa que Petro ha qualificat de "cop a la democràcia".

Durant tot el matí, els residents colombians a casa nostra han pogut exercir el seu dret al sufragi al Palau de Congressos de València. 

També et pot interessar

stats