La coalició de dretes de Giorgia Meloni reforça la seua hegemonia arrasant a la Llombardia i el Laci

Les primeres dades atorguen una àmplia victòria a les candidatures unitàries presentades pels partits del govern de coalició, en unes eleccions amb baixa participació

Francesco Rocca i Attilio Fontana, guanyadors dels comicis a les regions italianes de Lazio i Llombardia, respectivament
Francesco Rocca i Attilio Fontana, guanyadors dels comicis a les regions italianes de Lazio i Llombardia, respectivament / À Punt NTC

Segons apunten les primeres dades, la coalició de dretes que governa Itàlia des d'octubre, liderada per Giorgia Meloni, ha reforçat la seua hegemonia en arrasar en les eleccions regionals del Laci (centre) i la Llombardia (nord), que han tingut una participació molt escassa.

La importància d’aquests comicis, als quals estaven convocats tretze milions de ciutadans i ciutadanes, recau en el fet que se celebraven en dues regions clau. Per un costat el Laci, que alberga la capital nacional, Roma, i que estava governada per l’esquerra des del 2013. I, d’altra banda la Llombardia, l'autèntic motor econòmic i industrial de tot el país i bastió de la dreta des del 1994. 

Com que no hi ha segona volta, els candidats en tindran prou amb un vot més que els adversaris per a guanyar. Així, amb els resultats provisionals a les 18:30 d’aquest dilluns, tot apunta que, després d’una dècada de govern d’esquerres, Francesco Rocca s’imposarà al Laci, mentre que Attilio Fontana revalidarà el govern de dretes a la Llombardia.

Les eleccions també eren importants perquè suposaven una primera prova electoral per a la coalició que governa Itàlia des del 22 d'octubre, integrada pels ultradretans Germans d'Itàlia, de la primera ministra Meloni, la Lliga de Salvini i el partit de Silvio Berlusconi, Forza Italia.

Tal com vaticinaven les enquestes, tot indica que la dreta arrasarà, gràcies a la seua unitat, fent costat a candidats comuns, una entesa que no han aconseguit les formacions de centre i esquerra, el Partit Demòcrata (PD, progressistes), el Moviment 5 Estreles (M5S) i Terzo Polo (centre).

La dreta ja celebra la victòria

"És un resultat que consolida la unió de la dreta i reforça el treball del govern", ha celebrat Meloni en un missatge en Twitter a penes s’han conegut les primeres projeccions que mostraven una evident victòria conservadora. En el mateix missatge ha aprofitat per a felicitar els candidats de dretes guanyadors a les regions del Laci i la Llombardia, Francesco Rocca i Attilio Fontana. respectivament.

Rocca pertany al partit de Meloni, Germans d’Itàlia, mentre que Fontana és de la Lliga Nord, el partit del vicepresident del Consell de Ministres de la República Italiana i ministre d’Infraestructures i Transports, Matteo Salvini. Però tots dos es presentaven com a candidats únics de la dreta, ja que les tres forces del govern nacional de coalició han aconseguit concórrer unides entre si i amb els respectius partits de dretes regionals.

Precisament Salvini també ha sigut un dels primers a reaccionar. El líder de la Lliga ha tuitejat “Victòria. Gràcies, Llombardia. Gràcies, Laci”, acompanyant el missatge de fotografies seues amb els dos candidats, evidenciant la unitat del bloc de dretes. 

L’altre vicepresident del Consell de Ministres i també ministre d'Afers Estrangers, Antonio Tajani —un dels referents de la "berlusconiana" Forza Itàlia— ha expressat la satisfacció pels resultats de les eleccions i ha asseverat que aquesta victòria “demostra la confiança en el govern de dretes”.

Mínima participació

Les eleccions regionals s'han caracteritzat, a més, per una mínima participació, malgrat que s’han celebrat durant dia i mig, tot el diumenge i aquest dilluns fins a les 15:00 hores (14:00 GMT), precisament per a facilitar a la gent l'exercici del vot.

Al Laci, dels cinc milions d'electors, només va acudir a votar el 41,84% del cens, enfront del 69,97% que votà en les eleccions del 2018. Mentre que a la Llombardia, amb quasi huit milions de persones amb dret a vot, va acudir a les urnes sols el 41,64%, lluny del 71,90% de fa cinc anys.

També et pot interessar

stats