Cita clau a Brussel·les entre Johnson i Von der Leyen per a intentar tancar un acord
Queden poc més de vint dies perquè acabe l’any i es consume el Brexit amb el divorci entre el Regne Unit i la UE.
La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, i el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, es veuran cara a cara aquest dimecres de vesprada en una reunió presencial a Brussel·les, cita que esdevé clau per a la negociació sobre la relació entre els britànics i la Unió Europea (UE) després del Brexit. La trobada arriba la vespra de la cimera de caps d’estat i de govern de la UE prevista per a dijous i divendres.
Els dos mandataris entren directament en el terreny de joc per a tractar de reconduir les converses, que s’havien dirigit a un atzucac en els últims dies i amenacen d’una ruptura total entre les dues parts, sense marc comercial, una vegada acabe 2020 i es consume el divorci que deixarà el Regne Unit fora de la UE. Aquest dimarts Johnson ja ha fet un primer pas per a intentar desgelar les negociacions en anunciar que el govern britànic retirarà les polèmiques clàusules legals que permetien violar unilateralment el pacte signat l’any passat amb els 27 sobre la frontera d’Irlanda del Nord després del Brexit.
Fins ara, però, Londres i Brussel·les continuen sense acostar postures en qüestions clau com els drets de pesca o el fet d’assegurar i una competència justa entre les empreses britàniques i les comunitàries. L’objectiu de la cita entre Von der Layen i Johnson és, per això, donar un impuls final a la negociació comercial entre Londres i Brussel·les per a aconseguir un pacte abans de cap d’any, quan culmina el període transitori del Brexit.
L’Executiu comunitari subratllava aquest dimarts que la trobada entre els dos líders no suposarà necessàriament la fi de les negociacions, sinó que pretén desbloquejar la situació perquè les converses puguen continuar. Els terminis per a tancar un pacte són cada vegada més ajustats, perquè la legislació comunitària haurà deixat d’aplicar-se en territori britànic l’1 de gener i el Regne Unit s’haurà convertit aleshores de manera definitiva en un país tercer. Si no hi ha acord, els intercanvis comercials entre les dues parts passaran a regir-se pels requisits aranzelaris més generals, i menys favorables, de l’Organització Mundial del Comerç (OMC).