El cinema torna a l'Aràbia Saudita 35 anys després

El país saudita obri la primera sala de cine des que la monarquia va prohibir les projeccions durant la revolució islàmica dels huitanta.

Dos homes es fan un selfie al primer cine obert al país
Dos homes es fan un selfie al primer cine obert al país / Reuters

Les entrades s'han esgotat en tan sols un minut. I és logic. Després de més de tres dècades de prohibició, l'Aràbia Saudita ha obert la primera sala de cine i ha oferit, aquest divendres, 20 d'abril de 2018, la primera projecció pública al país àrab.

La pel·lícula és Black Panther, l'última cinta de superherois de Marvel i Disney, doblada a l'àrab, i prèviament retallada per les tisores de la censura.

La inauguració de la sala, al luxós centre financer Rei Abdullah, es va fer dos dies abans, amb una primera projecció privada sols accessible amb invitació i amb la presència d'autoritats, diplomàtics i representants del cinema àrab.

Una dona posa al primer cine obert al país / Reuters

Obrin, però amb censura

La reobertura s'emmarca en les mesures oberturistes adoptades pel príncep hereu, Mohamed bin Salman, que va ser designat el juny passat. Junt amb la decisió de permetre conduir a les dones que entrarà en vigor al juny, aquestes dues són les més visibles d'una sèrie de reformes socials encaminades a transformar el model productiu d'un país on, pràcticament, es prohibia qualsevol forma de diversió en públic.

El govern va anunciar la tornada de les sales de cine a finals de 2017. Alhora, va remarcar que les produccions que arriben al públic se censuraran per a assegurar que "no contradiuen la llei islàmica i els valors morals del regne".

També et pot interessar

stats