Cinc universitaris detinguts i sis periodistes empresonats en una nova jornada de protestes a Bielorússia

Les persones arrestades han estat acusades de participar en protestes il·legals contra el govern de Lukaixenko.

Protesta en suport als cinc estudiants detinguts a Minsk.
Protesta en suport als cinc estudiants detinguts a Minsk. / Tut.By

Les multitudinàries protestes en contra del govern d'Aleksandr Lukaixenko pel presumpte frau electoral en les eleccions presidencials continuen. Tot i que el govern bielorús ha mostrat la seua disposició a reformar l'actual Constitució, la negativa a negociar amb l'oposició unificada i la repressió contra les persones manifestants alimenta la tensió a l'exrepública soviètica.

Aquest divendres, agents de la policia bielorussa han arrestat cinc estudiants universitaris a la capital el país durant les protestes estudiantils que començaren amb l'inici del nou curs acadèmic. L'Institut Lingüístic Estatal de Minsk, escenari dels arrestos, va amenaçar d'alertar la policia si l'estudiantat no abandonava l'edifici.

Les imatges publicades a les xarxes socials mostren grups d'estudiants cantant "Do You Hear the People Sing", una cançó protesta del musical Les Misérables, darrere de la bandera blanca i roja que representa l'oposició.

Fonts del Ministeri de l'Interior de Bielorússia afirmen que les detencions són part d'un "procés administratiu" i no tenen cap relació amb l'objectiu de les protestes. Mitjans de comunicació bielorussos, però, informen que les cinc persones arrestades ja estan en llibertat amb càrrecs per participar en protestes il·legals.

La premsa, en el focus

L'Associació de Periodistes de Bielorússia ha informat que sis dels periodistes detinguts aquest dimarts han estat empresonats durant tres dies. Se'ls considera culpables de participar en protestes il·legals.

Aquesta organització de professionals del periodisme també ha denunciat el fet que el govern de Lukaixenko haja retirat les credencials a 17 periodistes de mitjans estrangers que treballaven al país.

En aquesta línia, el govern britànic ha anunciat que enviarà vora 1,7 milions d'euros a mitjans de comunicació i organitzacions en defensa dels drets humans a Bielorússia perquè la lluita contra la desinformació al país és "vital".

També et pot interessar

stats