La CIA veu possible que Rússia utilitze a Ucraïna armes nuclears tàctiques o de baixa potència

El cap de l'agència d'intel·ligència dels EUA recomana no "prendre's a la lleugera" l'amenaça si Rússia pateix més contratemps militars

El vent sacseja una bandera ucraïnesa desplegada sobre les restes d'un edifici bombardejat a Mariúpol
El vent mou una bandera ucraïnesa desplegada sobre les restes d'un edifici bombardejat a Mariúpol / Alexander Ermochenko (Reuters)

El director de l'agència d'intel·ligència dels Estats Units, la CIA, ha instat el govern dels Estats Units a no de "prendre's a la lleugera" la possibilitat que Rússia utilitze armes nuclears tàctiques o de baixa potència a Ucraïna. William Burns veu factible el recurs a aquests projectils si continuen els contratemps per a les tropes russes, entre els quals el més recent ha sigut l'afonament del Moskva, el vaixell insígnia de la flota del mar Negre.

Les afirmacions, que el màxim responsable de la CIA ha fet durant un discurs en una universitat de l'estat de Geòrgia, són l'advertència més explícita d'un alt càrrec dels Estats Units sobre l'ús d'armes nuclears per part del Kremlin. No obstant això, Burns ha matisat que no tenen proves que Rússia s'estiga preparant per a l'ús d'aquesta mena de míssils.

Les paraules del cap de la CIA tenen lloc després que el govern de Vladímir Putin advertira que podria traslladar armes nuclears a la regió del Bàltic si Finlàndia i Suècia s'uneixen a l'OTAN. Fa unes setmanes, el president de Rússia va avançar que posaria el seu sistema d'armes nuclears en alerta.

En el seu discurs a Geòrgia, Burns també ha afirmat que el president dels EUA, Joe Biden, està tractant d'evitar que es desferme una tercera guerra mundial, i per això ha renunciat a tancar l'espai aeri ucraïnés i ha rebutjat els plans de Polònia de transferir avions caça a Ucraïna. No obstant això, dimecres Biden va anunciar un paquet d'ajuda militar a Ucraïna valorat en 800 milions de dòlars.

Mentrestant Ucraïna suma ja 51 dies en guerra, ara amb l'ofensiva russa concentrada en el Donbass. Al sud, Mariúpol encara resisteix a l'espera d'un atac definitiu de les tropes invasores.

També et pot interessar

stats