Milers dones es manifesten als Estats Units contra la il·legalització de l'avortament

Vint-i-sis estats governats per republicans esperen una resolució del Tribunal Suprem per a restringir o prohibir totalment avortar al seu territori

La protesta de la capital, una de les moltes convocades aquest dissabte en tot el país, ha començat al peu de l'icònic obelisc de Washington / À Punt NTC

Milers de persones, la majoria dones, s’han manifestat aquest dissabte a Washington per a exigir al Tribunal Suprem dels Estats Units que mantinga la protecció constitucional a l'avortament, davant del temor que els magistrats l'anul·len pròximament.

La protesta de la capital, una de les moltes convocades aquest dissabte en tot el país, ha començat al peu de l'icònic obelisc de Washington i ha avançat en direcció a la seu de la màxima instància judicial, en l'ull de l'huracà des de fa dues setmanes.

"No tinc gens de respecte pels membres del Suprem, són com els talibans", ha assegurat Gloria Black, una veïna de la zona que ha acudit a la protesta perquè considera que els jutges no haurien de "dictar sobre moralitat". Amb una pancarta on reclamava que "Cap dona que es respecte vota pels republicans", Gloria ha exigit als polítics que "permeten l'avortament i no forcen les dones a seguir amb embarassos" no desitjats. "Tot el món coneix algú que ha hagut d'avortar. És un fet que ocorre i hem d'acceptar-lo", ha sentenciat.

Altres dones portaven missatges com "Fora les teues mans del meu cos", "La maternitat és una elecció, no una decisió de l'Estat", "L'avortament és un dret humà", "El meu cos, la meua elecció" o "Manteniu l'avortament legal".

La polèmica va esclatar fa dues setmanes quan es va filtrar un esborrany del Tribunal Suprem, en el qual la majoria conservadora del tribunal advocava per derogar la jurisprudència que protegeix l'avortament en tot el país des del 1973. "Seria devastador i terrible si el text s'aprova", ha afirmat Gabriela Benazar, portaveu de Planned Parenthood, una de les organitzacions que han convocat la marxa.

Segons els càlculs d'aquesta organització, 26 estats del país governats per republicans estan esperant aquesta resolució, per a restringir o prohibir totalment l'avortament al seu territori. Això afectaria "de manera molt desproporcionada" dones de comunitats negres, llatines, migrants o de baixos ingressos, que no podrien desplaçar-se a altres estats per a avortar. A més, l'esborrany del Suprem representa una amenaça a altres drets, com els de la comunitat LGTB.

El president dels Estats Units, el demòcrata Joe Biden, ha fet una crida perquè els ciutadans voten en les eleccions de mig mandat de novembre candidats que estiguen a favor de l'avortament. Els demòcrates van presentar dimecres al Senat un projecte de llei per a protegir l'avortament a escala federal, que va fracassar pel bloqueig dels republicans perquè es poguera debatre.

També et pot interessar

stats