La CE i Polònia organitzaran una conferència per a localitzar els 16.200 xiquets ucraïnesos deportats a Rússia

Ursula von der Leyen ha anunciat en la cimera de líders de la UE a Brussel·les aquesta iniciativa "per a repatriar els xiquets ucraïnesos segrestats per Rússia"

Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, dona una conferència de premsa al final del primer dia de la cimera de la UE a Brussel·les, Bèlgica
Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, dona una conferència de premsa al final del primer dia de la cimera de la UE a Brussel·les, Bèlgica / Olivier Hoslet (Efe)

La Comissió Europea (CE) i Polònia organitzaran una conferència amb el propòsit d'ajudar en la localització dels 16.200 xiquets ucraïnesos deportats per Rússia al seu territori durant la guerra contra Ucraïna.

"En associació amb els ucraïnesos, el primer ministre de Polònia, Mateusz Morawiecki, i jo hem impulsat una iniciativa per a repatriar als xiquets ucraïnesos segrestats per Rússia", ha anunciat la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, al final de la primera jornada de la cimera de líders de la Unió Europea a Brussel·les.

Per a això, ha agregat, tots dos organitzaran una conferència en la qual estan començant a treballar "molt dur", i en la qual pretenen concentrar "pressió internacional a fi que es prenguen totes les mesures possibles per a donar amb el parador d'aquests xiquets".

Von der Leyen ha qualificat d'"horrible" la deportació de xiquets ucraïnesos per part de Rússia, i ha assegurat que es tracta d'un "recordatori dels temps més foscos de la nostra història" i constitueix un crim de guerra. Segons ha dit, hi ha 16.200 xiquets que han sigut deportats mentre que només 300 han tornat fins ara.

"Aquestes accions criminals justifiquen completament les ordres de detenció emeses per la Cort Penal Internacional", ha asseverat, en referència a les quals pesen sobre el president rus, Vladímir Putin, i María Lvova-Belova, comissionada presidencial russa per als Drets del Xiquet, per haver deportat menors ucraïnesos a Rússia.

Amb la iniciativa anunciada amb Polònia, Von der Leyen confia a ajudar els organismes internacionals pertinents a "obtindre informació millor i més completa" sobre aquests xiquets, inclosos els que després de ser deportats van ser adoptats o transferits a famílies d'acolliment russes.

La política alemanya ha mostrat el seu agraïment a més al secretari general de l'ONU, António Guterres, qui ha participat com a convidat en el Consell Europeu, per haver "oferit el suport dels organismes de les Nacions Unides", que "tenen una experiència significativa en aquest tema tan difícil".

Von der Leyen ha deixat clar que la UE continuarà "prestant tot el suport que puga a Ucraïna", i ha recordat que aquesta setmana han desemborsat a Kíiv un nou tram d'ajuda de 1.500 milions d'euros.

Sancions i suport militar

Von der Leyen també ha indicat que el pròxim paquet de sancions de la UE per la invasió russa d'Ucraïna, l'onzé, se centrarà "principalment" a combatre l'elusió de les mesures restrictives ja aprovades, és a dir, a evitar que els afectats les burlen.

En la cimera ha intervingut per videoconferència el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, qui ha demanat als Estats membres de la UE que li envien avions de combat "moderns".

Tant la presidenta de la Comissió com el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha respost que la decisió d'entregar aquestes aeronaus a Kíiv correspon als països del club comunitari.

No obstant això, Michel ha reconegut que "no és un secret que creiem que Ucraïna necessita més suport i més equips militars".

Zelenski: L'Oficina de la CPI permetrà millor investigació dels crims de guerra"

Zelenski ha assegurat que l'acord signat pel seu país per a l'obertura en sòl ucraïnés d'una oficina de representació de la Cort Penal Internacional (CPI) permetrà una millor investigació dels crims de guerra comesos per Rússia.

Segons el líder ucraïnés, aquesta iniciativa "permetrà que la justícia internacional siga encara més activa en la investigació dels crims de l'exèrcit rus" en sòl ucraïnés.

També et pot interessar

stats