Catàstrofe ambiental a Grècia: d'incendis destructius a inundacions històriques en a penes uns dies

La tempesta Daniel deixa ja dos morts i tres desapareguts al país hel·lé amb precipitacions que s'acosten als 1.000 litres per metre quadrat

Els bombers rescaten persones d'una zona inundada per l'impacte de la tempesta Daniel a la ciutat de Larissa
Els bombers rescaten persones d'una zona inundada per l'impacte de la tempesta Daniel a la ciutat de Larissa / Kostas Mantziaris (Reuters)

Grècia encara el final d'un estiu tràgic, marcat per incendis forestals devastadors i les inundacions històriques que ha portat Daniel, una DANA de proporcions gegantines considerada com un huracà mediterrani. El país ha passat en a penes uns dies d'un escenari dominat pel foc a un altre amb precipitacions desorbitades que s'acosten als mil litres per metre quadrat, segons els models de previsió. Uns acumulats que són més propis dels monsons del sud-est asiàtic que de les gotes fredes que agranen el mar Egeu.

Les pluges torrencials, que van acompanyades de tempestes elèctriques i vents huracanats, ja s'han cobrat la vida d'almenys dues persones en dos dies i tres més estan desaparegudes. Segons els primers balanços dels bombers, l'aigua ha negat cases i negocis, i ha destrossat infraestructures al centre de Grècia, que és la zona més colpejada.

La tempesta Daniel, que assota el país des de dilluns, ha causat solsides de terra, ha destruït un pont, ha destrossat pals elèctrics i s'ha emportat desenes de cotxes. Una imatge de desolació que arriba pocs dies després d'un incendi forestal mortal al nord del país.

Una carretera destruïda, prop d'una residència de majors a la ciutat de Volos
Una carretera destruïda, prop d'una residència de majors a la ciutat de Volos / Louisa Gouliamaki (Reuters)
Vista dels danys causats per l'aigua a la ciutat grega de Volos
Vista dels danys causats per l'aigua a la ciutat grega de Volos / Louisa Gouliamaki (Reuters)
Una carretera inundada per l'impacte de la tempesta Daniel, a la ciutat de Volos
Una carretera inundada per l'impacte de la tempesta Daniel, a la ciutat de Volos / Louisa Gouliamaki (Reuters)

Aquest dimecres els serveis d'emergències han recuperat el cos sense vida d'una dona major prop d'una comunitat a la zona sud de Pelion, al centre de Grècia. L'han trobada sota una pila de fusta, ha dit a l'agència Reuters un funcionari de bombers. A més, un altre home va morir dimarts després que un mur s'assolara pel mal oratge a la ciutat portuària de Volos, al golf Pagasètic.

D'altra banda, les inundacions han obligat a traslladar 94 interns d'una residència de majors a un lloc segur després que es danyara part del recinte. Un testimoni ha contat a Reuters que el riu pròxim al geriàtric havia botat la carretera i havia negat també una estació de tren a la mateixa ciutat de Volos, tot interrompent el trànsit de trens.

Les autoritats hel·lenes asseguren que estan davant de l'oratge més extrem quant a la quantitat de pluja des que hi ha registres. El 2017, les inundacions sobtades mataren 25 persones i en deixaren centenars sense llar.

Daniel afectarà la pràctica totalitat del país durant tres dies, si es compleixen les previsions. Encara que les gotes fredes són un fenomen habitual al Mediterrani, la potència d'aquesta DANA està fora de la norma i és conseqüència del canvi climàtic. Com també ho són els incendis devastadors que han assotat el país des de juliol. Les pluges torrencials encara agreujaran més els efectes del foc per l'erosió i la pèrdua de terra fèrtil.

També et pot interessar

stats