La candidatura d'Ucraïna i Moldàvia a la UE enutja els Balcans

La via ràpida per a Kíiv contrasta amb el bloqueig per a països com Macedònia del Nord, que van presentar la petició fa 17 anys

Muntatge fotogràfic amb les banderes d'Ucraïna, Moldàvia i la UE
Muntatge fotogràfic amb les banderes d'Ucraïna, Moldàvia i la UE / Dado Ruvic (Reuters)

Ucraïna i Moldàvia ja són països candidats a entrar en la Unió Europea. La invasió russa ha imprés una velocitat desconeguda al procés. En només tres mesos des de la petició els líders europeus han ratificat l'estatus de països candidats.

Si bé l'acord és més simbòlic que efectiu —depén del compliment d'uns requisits en matèria de drets humans i contra la corrupció que compliquen l'adhesió— el pas avant per a Kíiv i Chisinau ha causat noves tensions al continent.

L'alegria d'uns candidats s'ha convertit en la frustració d'uns altres com Geòrgia, que va demanar l'adhesió al març, i especialment dels Balcans, on alguns estats fa anys que negocien amb Brussel·les una incorporació que, com van tornar a comprovar aquest dijous, continua bloquejada.

L'enuig és majúscul a Macedònia del Nord, que va presentar la petició fa 17 anys, i a Albània, que el va presentar fa huit. Les dues candidatures, que la UE va unificar en un mateix procés, s'enfronten al veto de Bulgària contra la primera, que exigeix que Skopje reconega prèviament els trets identitaris comuns entre els dos estats.

Del terratrémol de la cimera va eixir la "disposició" a concedir l'estatus de país candidat a Bòsnia i Hercegovina i a revisar el grau del compliment de les catorze condicions que la UE va imposar a la seua sol·licitud, presentada en 2016.

Ucraïna es retira de Severodonestk, a Lugansk, per l'avanç rus

En el rerefons d'aquests moviments diplomàtics hi ha la invasió russa d'Ucraïna, una guerra al centre del continent europeu, que ja ha complit els tres mesos. L'exèrcit rus ha incrementat els atacs sobre les principals poblacions de Lugansk i ha forçat la retirada de e l'enclau estratègic de Severodonestk. "Malauradament, haurem de retirar les tropes de Severodonestk perquè no té sentit aguantar en posicions que estan trencades: la la quantitat de morts està creixent", ha anunciat el cap de l'administració militar de la regió oriental de Lugansk, Serhiy Haidai.

La ciutat de Severodonestk fa setmanes que patia el setge de les tropes russes, que la consideren un punt clau per a obtindre el control de tota la regió de Lugansk, una de les dues que integren la zona del el Donbass, a l'est prorús del país.

Mentrestant, l'exèrcit rus manté l'ofensiva a Zaporíjia (sud) i Kherson, la segona capital del país.

El govern d'Ucraïna entén que Rússia té el propòsit d'habilitar un corredor terrestre des del Donbass (est) cap a Crimea (sud) —que Rússia domina des del 2014— i alhora vol bloquejar les rutes de navegació d'Ucraïna en la part nord-occidental del Mar Negre.

També et pot interessar

stats