Brussel·les vol accelerar les alternatives als plaguicides prohibits

Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea va prohibir les excepcions d’alguns estats membres a l’ús de neonicotinoides

VÍDEO | Un estudi alerta dels pesticides químics dels cítrics sud-africans 
VÍDEO | Un estudi alerta dels pesticides químics dels cítrics sud-africans  / À Punt NTC

La Comissió Europea ha apuntat aquest dilluns la necessitat d’accelerar el desenvolupament d’alternatives als plaguicides neonicotinoides, prohibits pel seu impacte sobre les colònies d’abelles. L’assumpte ha sigut abordat en la Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària del Parlament Europeu, que ha debatut l’impacte d’una sentència del TSJUE que veta les excepcions de comercialitzar llavors tractades amb fitosanitaris que continguen neonicotinoides. Tot i que aquests plaguicides estan prohibits des de 2018 a la Unió Europea, alguns països europeus han acordat excepcions a la interdicció. 

Les preguntes de l’Eurocambra han assenyalat la falta d’alternatives a aquests insecticides i obligat a la Comissió Europea a posar fi a les excepcions.

Una representant de la Comissió Europea ha explicat que hi ha diferents projectes d'investigació en marxa en el marc del programa Horitzó Europa per a buscar recanvi als plaguicides vetats, alguns dels quals podran ser autoritzats ben prompte. També ha remarcat que aquest treball depén en gran manera dels estats membres i va explicar que Brussel·les està assessorant els països sobre la manera de respectar la sentència del tribunal europeu.

També et pot interessar

stats