Brussel·les proposa que el certificat Covid caduque al cap de nou mesos de vacunar-se per a viatges a la UE

La Comissió Europea llança noves recomanacions sobre mobilitat pels països comunitaris i planteja restriccions com ara tests o quarantenes per a les persones que no tinguen el document

El certificat verd digital de la unió europea amb el codi QR en la pantalla d'un mòbil amb una mà amb un aeroport borrós en el fons. Immunitat de Covid-19. Viatjar sense restriccions.
Imatge d'arxiu d'un certificat digital Covid en un mòbil / Shutterstock

La Comissió Europea (CE) ha aconsellat aquest dijous limitar a nou mesos la validesa del certificat digital Covid, que acredita la pauta completa de vacunació, i continuar respectant les mesures destinades a frenar la propagació del virus davant l'onada de contagis que afecta gran part dels països membres. Açò inclou, entre d'altres, l'ús de les mascaretes.

El comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, ha explicat en roda de premsa els detalls de les noves recomanacions de Brussel·les relatives a la mobilitat i els viatges dins de la Unió Europea. Reynders ha valorat la utilitat del passaport Covid i ha indicat que l'executiu comunitari "proposa prolongar-lo mes enllà del pròxim estiu com a mesura per a facilitar la lliure circulació amb seguretat".

Brussel·les també planteja als estats membres "canviar d'enfocament" i començar a aplicar restriccions —per exemple proves de detecció o quarantenes— només als viatgers que no tinguen el certificat Covid digital, amb independència del lloc de procedència. 

La Comissió considera necessari "revisar" l'enfocament coordinat entre els països en relació amb la lliure circulació a la UE durant la pandèmia, que "no ha acabat". La proposta convida els estats membres a "centrar-se en un enfocament personal", de manera que les persones que tinguen un certificat "no haurien en principi de ser sotmesos a restriccions addicionals, com ara test de Covid o quarantena".

Als qui no el tinguen, "se'ls hauria de permetre viatjar però podrien estar obligats a fer-se un test abans o després del desplaçament", ha afegit el comissari Reynders. 

També et pot interessar

stats