Brussel·les investiga Apple, Alphabet i Meta per violar les noves regles antimonopoli de la UE

La Comissió Europea podrà imposar multes de fins a un 10% del seu volum de negoci global en una primera infracció i de fins a un 20% en cas de reincidència

Aplicacions de meta
Aplicacions de Meta, en una imatge d'arxiu / Shutterstock

La Comissió Europea ha anunciat aquest dilluns l'inici de les investigacions formals a les companyies Apple, Alphabet i Meta per possible vulneració de la nova llei europea de mercats digitals, que imposa regles més estrictes als gegants tecnològics per a evitar abusos de competència i pràctiques monopolístiques.

Sota el nou marc regulador, l'executiu comunitari podrà imposar multes als incomplidors de fins a un 10% del seu volum de negoci global, en una primera infracció, i de fins a un 20%, en cas de reincidència. Ara, disposa d'un termini de dotze mesos per a prendre una decisió.

La vicepresidenta comunitària responsable de Competència, Margrethe Vestager, ha advertit en una roda de premsa a Brussel·les que els casos anunciats aquest dilluns "no suposen que la Comissió avale les pràctiques d'altres plataformes, les investigacions de les quals poden estar en curs" o pot ser "que no s'hagen obert encara".

Des del passat 7 de març, els serveis comunitaris imposen un control més estricte a sis grans plataformes: Apple, Alphabet (Google), Amazon, Meta (Facebook i Instagram), Microsoft i ByteDance (TikTok). Totes estan designades "guardians d'accés" a la xarxa pel seu pes en el mercat digital.

A més d'aquests expedients sancionadors, Brussel·les ha anunciat també que llança la fase prèvia d'examen per a dos casos més: un afecta Apple i l'altre, Amazon. En el cas d'aquest últim, per a aclarir si dona un tracte preferent als seus productes en la seua plataforma de venda.

Google ha defensat la seua activitat i ha assegurat que ja ha introduït "canvis significatius" en el funcionament dels seus serveis, just després que la Comissió Europea obrira la investigació. "Per a complir amb la llei de mercats digitals, hem introduït canvis significatius en el funcionament dels nostres serveis a Europa. Ens hem compromés a equilibrar les necessitats que estan en conflicte dins de l'ecosistema", ha dit el director de Competència de Goolge, Oliver Bethell.

eDreams celebra la investigació a Google: "És un pas important"

Per part seua, l'agència de viatges en línia eDreams Odigeo ha celebrat l'anunci de la investigació a Google, destacant que és un "un pas important per a assegurar un mercat digital competitiu i equitatiu". L'empresa ha criticat que "durant anys, Google ha donat preferència als seus propis productes". eDreams va ser una de les primeres empreses que va demanar mesures contra aquestes pràctiques.

A més, la companyia s'ofereix a continuar col·laborant tant amb Google com amb la Comissió per a "fomentar, finalment, un ecosistema digital transparent, innovador i just". Per a la firma tecnològica, "la reacció de Google perpetua la seua tendència prolongada d'autoafavoriment, una pràctica arrelada que contradiu els principis fonamentals de la normativa". En la seua opinió, això "no fa més que mantindre les dinàmiques preexistents, soscavant així el propòsit principal" de la llei.

Google diu que ha introduït ja "canvis significatius"

Google ha assegurat aquest dilluns que ja ha introduït "canvis significatius" en el funcionament dels seus serveis. L'empresa assegura que el seu sistema operatiu, Android, té unes opcions i flexibilitat que no es troben en altres plataformes, com la possibilitat que els usuaris disposen de diverses botigues d'aplicacions i de descarregar les aplicacions de diverses formes. I també afirma que ha aplicat canvis en els seus sistemes de cerca, inclosa la introducció d'unitats dedicades als serveis de comparació.

També et pot interessar

stats