Borrell: "La UE haurà de parlar amb els talibans si vol influir a l'Afganistan"

L'alt representant de la UE admet que la caiguda del país és una "tragèdia" per als afganesos i un canvi potencial per a l'orde internacional

L'Alt Representant de la UE per a Política Exterior i Seguretat Comuna, Josep Borrell
L'Alt Representant de la UE per a Afers Exteriors i Seguretat Comuna, Josep Borrell / Europa Press

L'alt representant de la Unió Europea (UE) per als Afers Exteriors, Josep Borrell, ha assegurat que si els organismes comunitaris volen influir en el desenvolupament dels esdeveniments a l'Afganistan, han de parlar amb els talibans, que ara ocupen el govern.

"Per a tindre alguna oportunitat d'influir en els esdeveniments, no tenim més opció que implicar-nos amb els talibans. Implicar-se no significa reconeixement, no, implicar-se significa parlar, debatre i acordar quan siga possible", ha declarat el polític durant un debat sobre l'Afganistan celebrat en el ple de l'Eurocambra.

En aquest sentit, ha recordat que en l'actualitat s'està considerant una presència de la Unió Europea a Kabul coordinada pel Servei Europeu d'Acció Exterior. Borrell ha subratllat que la delegació comunitària a Kabul "no s'ha tancat mai" i "pot usar-se com una antena” si les condicions de seguretat es compleixen per a debatre amb el govern talibà.

El cap de la diplomàcia ha admés que la caiguda del país en mans dels talibans és "una tragèdia per als afganesos, un revés per a Occident i un potencial canvi per a l'orde internacional".

En una reunió celebrada a principis de mes, els ministres d'Afers Estrangers dels 27 estats membres van fixar cinc condicions per a dialogar amb els talibans. Aquestes són que l'Afganistan no es convertisca en un refugi de terroristes, que es respecten els drets humans, que els talibans formen un govern inclusiu, que garantisquen l'accés de l'ajuda humanitària i que deixen eixir del país els estrangers i afganesos en risc que ho desitgen.

Borrell ha recalcat que "el nivell i la naturalesa" del diàleg "dependrà de les accions del nou govern" en aquests cinc punts i ha admés que, "pels primers senyals, no s'ha complit en absolut" el requisit de conformar un executiu inclusiu, perquè està format "per l'ala dura" dels insurgents.

També et pot interessar

stats