Bolívia frena l'intent de colp d'estat

El general Juan José Zúñiga, cap visible dels militars colpistes, ha sigut detingut i el president Arce ha agraït el suport de la comunitat internacional

El general golpista Juan José Zúñiga després de ser detingut a La Paz
El general colpista Juan José Zúñiga després de ser detingut a La Paz / Reuters

El president de Bolívia, Luis Arce, ha agraït al poble bolivià i a la comunitat internacional el seu rebuig a la "temptativa colpista" en contra del seu govern i ha reiterat la defensa de la democràcia del país.

"Saludem i expressem el nostre agraïment més sincer a les nostres organitzacions socials i a tot el poble bolivià, que van eixir als carrers i es van expressar a través de diferents mitjans de comunicació, manifestant el seu rebuig a la temptativa colpista, que l'única cosa que fa és danyar la imatge de la democràcia boliviana en l'àmbit internacional i generar incertesa innecessària en moments en els quals les i els bolivians necessitem treballar per a tirar avant al país", ha expressat en les seues xarxes socials.

La vesprada de dimecres la por es va apoderar dels bolivians després que tancs i militars fortament armats van irrompre en la seu del govern de Bolívia sota el comandament de Juan José Zúñiga, que en eixe moment era el comandant de l'exèrcit. Quan els primers soldats van arribar a la plaça Murillo, on estan les seus de l'executiu i el legislatiu bolivià, Arce va denunciar "mobilitzacions irregulars d'algunes unitats de l'exèrcit bolivià".

Els militars fortament armats van prendre tota la plaça. Van arribar fins a la porta gran del Palau de Govern i la van tombar amb un tanc de guerra, moments després Arce va eixir, custodiat pels seus ministres, i va es va encarar amb Zúñiga, a qui va ordenar el replegament de les tropes al qual finalment va accedir.

"Defensarem la democràcia i la voluntat del poble bolivià coste el que coste!", va reiterar com ja ho havia assenyalat moments abans davant de centenars de persones.

Després de la retirada dels militars alçats en armes, Arce va eixir al balcó del palau presidencial al costat del seu gabinet i davant de treballadors estatals i seguidors va defensar el seu govern, "democràticament elegit en les urnes". Així mateix, va agrair les mostres de solidaritat dels governs de tot el món que per unanimitat van rebutjar tot intent o acció que vaja en contra la institucionalitat.

"Saludem i agraïm a les i els presidents de països amics i als organismes internacionals que han condemnat de manera enèrgica i s'han pronunciat en favor de la democràcia boliviana, enfront de l'intent de colp d'estat al nostre govern legítimament electe per la majoria de les i els bolivians", va afirmar.

Durant l'ocupació militar, Zúñiga va dir que buscava "reestructurar la democràcia" i que la primera mesura que prendria seria l'alliberament dels que va considerar "presos polítics". Al final del dia, Zúñiga va ser detingut després que la policia executara una ordre d'aprehensió fiscal en contra seua.

També et pot interessar

stats