Les forces armades de Bolívia amenacen de prendre el govern i canviar el gabinet

Luis Arce adverteix en la televisió estatal que el país està “travessant un intent de colp d'estat”

Militars amb tancs davant la seu de l'executiu a Bolívia
Militars amb tancs davant de la seu de l'executiu a Bolívia / EFE
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
26 de juny 2024 - 22:34 Actualitzat: 27 de juny 2024 - 08:59

El comandant general de l'Exèrcit de Bolívia, Juan José Zuñiga, ha amenaçat este dimecres de prendre la seu de l'executiu mentre transitava en un tanc, segons s’ha observat en la transmissió de mitjans locals de televisió.

Diversos tancs i militars fortament armats ja estan ocupant la plaça enfront de la seu del govern bolivià. I fins i tot un tanc ha tirat les portes de la seu i ha entrat a l'interior. Segons ha constatat EFE, els militars en la plaça de Murillo estan armats, encaputxats i amb caixes de municions de gasos lacrimògens, i s’han reportat diverses persones ferides.

El president de Bolívia, Luis Arce, ha denunciat que el país “està travessant un intent de colp d'estat”, davant d'un moviment militar encapçalat per Zuñiga, que ha saltat la porta de la seu de l'executiu a la ciutat de La Paz. “No permetré esta insubordinació”, ha afirmat Arce a través de la televisió estatal i ha agregat que es mostren “ferms per a fer front a tot intent colpista, tot intent que atempte contra la democràcia”. De la mateixa manera que l'expresident Evo Morales (2006-2019), ha dit que s’està gestant un “colp d'estat” al país després de conéixer-se el desplegament de tancs i militars fortament armats enfront de la seu del govern a la ciutat de La Paz.

També ha parlat la cancellera de Bolívia, Celinda Sosa, que ha denunciat davant de la comunitat internacional les mobilitzacions "irregulars" d'unitats de l'exèrcit que "atempten contra la democràcia, la pau i la seguretat del país". "Fem una crida a la comunitat internacional, a la població boliviana, a fer respectar els valors democràtics i donar suport al govern de Luis Arce Catacora, constitucional i legítim elegit per la voluntat sobirana del poble bolivià", ha afirmat a través d'un vídeo pujat a X.

La UE condemna "qualsevol intent" d'enderrocar el govern democràtic de Bolívia

La Unió Europea ha condemnat “qualsevol intent” de colp d'estat a Bolívia i ha expressat la seua solidaritat amb el govern elegit democràticament i amb el poble del país sud-americà. “La Unió Europea condemna qualsevol intent d'infringir l'orde constitucional a Bolívia i enderrocar governs elegits democràticament, i expressa la seua solidaritat amb el govern i el poble bolivià”, ha dit l'alt representant de la UE per a Afers Estrangers i Política de Seguretat, Josep Borrell, en la xarxa social X.

També s’hi ha pronunciat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha condemnat “rotundament” els moviments militars. “Traslladem al govern de Bolívia i al seu poble el nostre suport i solidaritat i fem una crida a respectar la democràcia i l’estat de dret”, ha assegurat Sánchez en un missatge en X. 

També et pot interessar

stats