Boda reial al Japó: la princesa Mako es casa amb el plebeu Kei Komuro després d'anys de polèmica

La nóvia abandona la família imperial i renuncia al títol i l'assignació d'un milió d'euros per a contraure un matrimoni ajornat tres anys per una disputa financera

La princesa Mako ix del palau on resideix la família imperial nipona per a casar-se amb el plebeu Kei Komuro
La princesa Mako ix del palau on resideix la família imperial nipona per a casar-se amb el plebeu Kei Komuro / Kyodo (Reuters)

Després d'anys d'espera i polèmica, la princesa Mako del Japó ha pogut casar-se amb qui va ser el seu company a la universitat, Kei Komuro. Com que és d'origen plebeu, ella ha hagut d'abandonar la família imperial nipona i renunciar a tots els privilegis i el títol reial, com estipula la llei que regeix la Casa Imperial del Japó. Ara passa a anomenar-se Mako Komuro.

La cerimònia de la que ha sigut princesa, de caràcter civil i sense a penes formalismes, s'havia retardat tres anys per una disputa financera de la mare del nóvio que va convertir l'assumpte en tot un escàndol al país. Segons desvelaren mitjans japonesos, la dona devia quatre milions de iens (30.000 euros) a l'antiga parella, que va ajudar la família i va pagar l'educació del jove Komuro després que morira el pare. L'assumpte es va fer públic al desembre del 2017, només tres mesos després que s'anunciara el compromís, i des d'aleshores la parella ha estat sotmesa a una gran pressió.

Aquest dilluns va ser la primera vegada que Mako i Kei es van veure en tot aquest temps, quan el promés va presentar la família d'ella per a presentar els seus respectes i donar-los explicacions sobre la renyina, principal impediment de la boda.

"El registre del matrimoni ha sigut entregat a l'ajuntament per un oficial de l'Agència cap a les 10:00 (1:00 GMT) d'aquest dimarts", ha confirmat a Efe un portaveu de l'Agència de la Casa Imperial. Mako ha eixit del palau on resideix poc després de les 10:00 hora local, lluint un clàssic vestit de color blau clar i collar de perles. Allà l'han acomiadada els pares, Fumihito i Kiko, el príncep hereu Akishino, i la germana menor Kako.

La princesa Mako i Kei Komuro, ja casats, donen una roda de premsa
La princesa Mako i Kei Komuro, ja casats, donen una roda de premsa / Nicolas Datiche (Reuters)

Mako: "Hem escoltat el nostre cor"

L'enllaç ha posat de nou el focus en les constriccions que afecten les dones en la família imperial nipona, en la qual els homes són els únics que tenen drets successoris al Tron del Crisantem i que poden casar-se amb plebees sense perdre l'estatus.

En una roda de premsa que han donat conjuntament després de la boda, els noucasats han parlat de l'amor que els uneix i les dificultats entorn al polèmic matrimoni. "Casar-nos és l'única opció que hem triat escoltant el nostre cor", ha afirmat Mako davant els mitjans de comunicació. "Vull passar la meua vida amb Mako i volem crear una llar càlida, donar-nos suport en els moments feliços i durs", ha expressat al seu torn el marit.

L'intens escrutini mediàtic i les crítiques de determinats sectors socials contra Mako i el ja espòs han causat, a més, que l'exprincesa patisca una síndrome d'estrés posttraumàtic, segons va anunciar l'Agència Imperial al començament de mes.

Per a evitar enraonies, la nóvia ha pres una decisió sense precedents al Japó: renunciar a l'assignació de 150 milions de iens (un milió d'euros) que li correspon a cada membre de la família imperial en abandonar el palau. Ara, la parella té previst mudar-se als Estats Units, on l'home treballa com a advocat, lluny de l'atenció mediàtica i l'opinió pública. "Hi haurà moments durs, però com fins ara, unirem forces i avançarem junts", ha dit Mako sobre el futur dels dos.

També et pot interessar

stats