Blinken acusa la Xina de tindre un comportament problemàtic a l'Indopacífic

Whashington critica les reivindicacions marítimes il·legals i la militarització de zones en disputa com la mar de la Xina Meridional, on les reclamacions de Pequín xoquen amb les de diversos països del Sud-est asiàtic.

Blinken acusa la Xina comportament problemàtic
Wang Yi, principal assessor d'exteriors del president xinés, Xi Jinping, i el secretari d'Estat estatunidenc, Antony Blinken, a Jakarta el 14 de juliol / Govern dels Estats Units

El secretari d'Estat estatunidenc, Antony Blinken, ha retret aquest dimecres a la Xina el seu comportament "cada vegada més problemàtic" a la regió de l'Indopacífic, on creixen les tensions entre Washington i Pequín.

Blinken, que ha iniciat una gira per Oceania que prosseguirà amb la seua visita a Nova Zelanda i Austràlia, va remarcar a Tonga que la República Popular Xinesa realitza "algunes activitats econòmiques depredadores" en algunes de les xicotetes nacions insulars situades a l'oceà Pacífic.

"Inversions que es fan d'una manera que pot soscavar la bona governança i promoure la corrupció", va subratllar el governant nord-americà en una roda de premsa a Nuku'alofa, amb el primer ministre de Tonga, Siaosi Sovaleni.

El govern dels Estats Units treballa els últims mesos per a reforçar la influència de Washington a la zona de l'Indopacífic, fins fa poc una regió oblidada que ha tornat al focus geoestratègic l'any passat, quan la Xina va signar un pacte de seguretat amb les Illes Salomó que inclou l'enviament de forces de l'ordre xineses a petició d'Honiara.

Tot i els temors sobre la creixent influència xinesa, Blinken ha assegurat que Washington veu "molt de futur a la zona en general" i ha reafirmat el compromís del país nord-americà per a ajudar a solucionar els problemes de la regió.

El secretari d'Estat nord-americà va insistir que el seu país busca entendre a través de la diplomàcia quines són "les prioritats de la població de les illes del Pacífic" en referència a la lluita contra el canvi climàtic, la ciberseguretat, l'educació i el combat contra la pesca il·legal, entre d'altres.

Nova ambaixada dels Estats Units a la capital tongalesa

Blinken també inaugurarà oficialment la nova ambaixada estatunidenca que es va obrir al maig a Nuku'alofa, la capital de Tonga, un país de l'arxipèlag polinesi de 100.000 habitants que va ser devastat el 2020 per un volcà i un tsunami que es va saldar amb tres morts.

Tonga té un fort deute amb Pequín, encara que el primer ministre tongalés va assegurar en la roda de premsa que el seu país està pagant sense "problema ni preocupació sobre aquest tema".

La visita de Blinken a la regió coincideix amb la gira del secretari estatunidenc de Defensa, Lloyd Austin, que té prevista una visita entre dimecres i dijous a Papua Nova Guinea, on els Estats Units van segellar al maig un nou acord de Defensa.

També et pot interessar

stats