Biden reverteix les sancions de Trump contra Cuba, hi autoritza més vols i alça el límit a les remeses

El Govern de Cuba interpreta com "un pas limitat en la direcció correcta" la decisió de l'administració demòcrata, que recupera la política d'aproximació iniciada en el mandat d'Obama però manté l'embargament

Un vehicle vintage circula al costat de l'ambaixada dels EUA a l'Havana
Un vehicle vintage circula al costat de l'ambaixada dels EUA a l'Havana / Alexandre Meneghini (Reuters)

Els Estats Units recuperaran els viatges comercials a Cuba, més enllà de l'Havana ―l'únic aeroport autoritzat fins ara― suspendrà el límit de mil euros per a les remeses de l'estranger i restablirà el programa de reunificació familiar, que des de l'anul·lació arrossegava més de 20.000 sol·licituds. El president Joe Biden ha anunciat la decisió, que avança en la línia del desgel de les relacions que va anunciar durant la campanya i reverteix algunes de les polítiques de mà dura que va implementar el seu antecessor, el republicà Donald Trump.

No obstant això, l'administració demòcrata sosté les principals mesures coercitives contra l'illa, a la qual els Estats Units sotmet a un bloqueig econòmic des de 1962, i en què continua prohibint el turisme per als estatunidencs. Washington també manté l'estat caribeny en la llista de països patrocinadors del terrorisme.

Ho ha recordat el Govern de Cuba en el comunicat oficial amb què ha valorat la decisió, que veu com "un pas limitat en la direcció correcta".

A efectes pràctics, el canvi permetrà l'illa recuperar certa normalitat perduda en l'era Trump, com els vols xàrter privats entre Florida i els diferents aeroports de l'illa, que fins a la prohibició eren la principal via de trasllat dels cubano-estatunidencs per a visitar la família a Cuba. També rehabilitarà els enviaments de diners amb intermediaris com Western Union, la principal via per a la transferència de remeses que el veto republicà va restringir en un intent d'augmentar la pressió dels cubans contra el seu govern a través de l'asfíxia econòmica. A més a més, torna a autoritzar viatges professionals i de finalitats educatives al país caribeny.

La Casa Blanca ha defés que les mesures donaran més "eines" al poble cubà per a viure lliurement i accedir a millors oportunitats econòmiques, per boca del portaveu Ned Price, que alhora ha demanat l'alliberament dels presos polítics, el respecte a les llibertats fonamentals i al fet que el poble cubà determina el seu propi futur".

Crítiques demòcrates i republicanes

No obstant això, el gir en la política cap a Cuba no ha agradat a alguns polítics d'origen cubà, començant pel senador demòcrata Bob Menéndez, que considera que envia un "missatge equivocat" al govern de Miguel Díaz-Canel. Segons Menéndez la reactivació de les visites encobrirà el turisme i donarà més vida al règim que a la possibilitat d'una democràcia a l'illa.

Els senadors republicans, Marc Ros de Florida i Ted Cruz de Texas, d'origen cubà, també van condemnar les mesures de Biden, qui durant la campanya de les eleccions de 2020 va anunciar que recuperar el desglaç de les relacions amb Cuba que havia iniciat la presidència de Barack Obama, fent marxa arrere a la majora de sancions que després va activar Trump.

També et pot interessar

stats