Biden corteja a Àfrica amb inversions en comerç, internet i medi ambient

El president estatunidenc ha anunciat inversions en millores tecnològiques, infraestructures i creixement econòmic

El president dels EUA Joe Biden a la cimera del G20 a Bali
El president dels EUA Joe Biden en la cimera del G20 a Bali / Kevin Lamarque (Reuters)

El president nord-americà, Joe Biden, ha anunciat aquest dimecres inversions substancials per a millorar els intercanvis comercials amb Àfrica, en un intent per cortejar el continent després dels anys d'inacció del seu antecessor, Donald Trump (2017-2021), que el 2018 va arribar a dir “forats de merda” a Haití, El Salvador i alguns països africans.

El mandatari ha intervingut en un fòrum de companyies nord-americanes i africanes durant la cimera de tres dies que se celebra a Washington amb 49 líders del continent africà. Biden ha evitat esmentar durant el seu discurs la Xina, un país que s'ha convertit en el primer soci comercial del continent africà i que fa anys que estableix llaços amb els líders de la regió.

Biden ha fet diversos anuncis durant el seu discurs. El més important, la signatura d'un memoràndum d'entesa entre els Estats Units i els països de la Unió Africana (UA), agrupats sota l'Àrea Continental Africana de Lliure Comerç, amb la finalitat de potenciar el creixement econòmic en el continent. Aquest acord crearà un mercat de 1.300 milions de persones i 3,4 bilions de dòlars, cosa que convertiria als països de la Unió Africana en la cinquena economia del món, segons la Casa Blanca.

A més, Biden ha anunciat més de 500 milions de dòlars per a millorar les infraestructures d'Àfrica, sobretot per a la construcció i el manteniment de carreteres que connecten països de l'interior del continent amb ports marítims. Els fons procediran del Millennium Challenge Corporation (MCC), una agència independent del govern estatunidenc que busca reduir la pobresa al món.

Així mateix, el president nord-americà ha anunciat un paquet de 369 milions de dòlars per a projectes destinats a millorar la seguretat alimentària d'Àfrica i invertir en energies renovables i projectes de salut. També ha assenyalat que treballarà per a invertir 350.000 milions de dòlars en la “transformació digital” d'Àfrica, amb l'objectiu de millorar la connexió a internet.

L'última cimera entre els EUA i els països de la Unió Africana va ser el 2014, durant el govern de Barack Obama (2009-2017), el primer afroamericà a arribar a la Casa Blanca i que va despertar grans esperances al continent, encara que va acabar retallant l'ajuda a Àfrica, sobretot en la lluita contra la sida.

Aquest anunci té lloc precisament dies després de l’establiment de les noves relacions comercials entre la Xina i l’Aràbia Saudita.

També et pot interessar

stats