Biden es compromet a canviar una nova llei que perjudica Europa després de la petició de Macron
Diversos països de la UE han expressat descontentament amb la redacció d'aquesta norma
El president estatunidenc, Joe Biden, s’ha compromés aquest dijous a canviar la llei de reducció de la inflació amb l'objectiu que no perjudique les empreses del sector verd d'Europa, en resposta a les peticions que va formular el seu homòleg francés, Emmanuel Macron.
En una roda de premsa al final de la reunió, els dos líders han anunciat que han arribat a un acord per a introduir una sèrie de canvis tècnics, encara que no han especificat quins seran.
La legislació, aprovada a l'agost, preveu la inversió més gran en tecnologia verda de la història dels EUA, amb la finalitat de reduir en un 40% les seues emissions per al 2030. La llei també té previst oferir, a partir del 2023, incentius fiscals a empreses que usen components fabricats a l'Amèrica del Nord per a productes que afavorisquen la transició a energies verdes, com els vehicles elèctrics.
Diversos països de la Unió Europea (UE), inclosa França, han expressat estar descontents amb aquesta part de la llei perquè els subsidis podrien afectar negativament les indústries europees d'energies verdes i automoció. Biden ha reconegut que hi ha “fallades tècniques” en la llei i les ha atribuït a la seua magnitud.
En la roda de premsa, Macron ha insistit en la necessitat de "resincronitzar" agendes perquè aquests incentius no perjudiquen França i Europa. “Treballarem junts en aquests elements tècnics per a assegurar-nos que no hi ha un efecte en els projectes que estan en curs a Europa. Volem tindre èxit junts, no l'un contra l'altre”, ha asseverat el president francés.
Una de les possibles solucions a què podrien arribar París i Washington és establir exempcions per a empreses europees, cosa que Macron ja havia proposat anteriorment. El cas dels incentius fiscals havia protagonitzat diverses reunions de la Unió Europea i França ja havia debatut amb Alemanya i els Països Baixos l'opció que els EUA establisquen exempcions a alguns productes europeus.