Berlín vota en un referèndum l'expropiació de 240.000 habitatges a grans propietaris

La votació coincideix amb les eleccions generals d'Alemanya i amb les eleccions municipals de la capital del país

Imatge d'arxiu d'una protesta de la plataforma Deutsche Wohnen & Co enteignen
Imatge d'arxiu d'una protesta de la plataforma "Deutsche Wohnen & Co Enteignen" / Christian Mang (Reuters)

"Vols que el govern de Berlín expropie 240.000 habitatges als grans propietaris?". Aquesta és la pregunta que la ciutadania de la capital alemanya respondrà aquest diumenge a les urnes. Un referèndum que va nàixer de la campanya "Deutsche Wohnen & Co Enteignen" (expropiar Deutsche Wohnen & Co) i que per a poder realitzar-se va arribar a recollir fins a 350.000 firmes, encara que tan sols se'n necessitaven 170.000. D'aquesta manera, tal com precisa una llei municipal de Berlín, el consistori està obligat a executar una consulta pública si el 7% del cens electoral firma a favor que tire avant.

La consulta no és vinculant, però podrà configurar un abans i un després de la problemàtica de l'especulació i gentrificació a Berlín, on els alts preus dels lloguers obliguen la població autòctona a traslladar-se a l'extraradi. De fet, el 85% de la població berlinesa viu de lloguer, però els llogaters acusen les grans empreses d'incrementar constantment els preus mentre que el manteniment dels lloguers baixa. El preu del lloguer a Berlín ha pujat un 43% en els últims cinc anys, encara que en altres ciutats alemanyes com Colònia i Munic és superior.

Aquest referèndum a Berlín, en el qual podran votar tant persones nacionalitzades com residents, només compta amb el suport polític explícit del partit d'esquerres Die Linke. Per la seua part, els socialdemòcrates de l'SPD i els conservadors del CDU s'hi oposen i els Verds s'hi han posicionat d'una forma ambigua.

A més del referèndum, la ciutadania berlinesa haurà de votar aquest diumenge a les eleccions generals per a escollir la persona que succeirà Angela Merkel, els membres de la Bundestag i el pròxim alcalde o alcaldessa de Berlín. Un dia clau per a la renovació del sistema de lloguers amb la possible expropiació de les immobiliàries que gestionen més de 3.000 pisos a la ciutat.

També et pot interessar

stats