Benet XVI, el pontífex que va renunciar

El seu pontificat va estar marcat per les denúncies d'abusos sexuals de sacerdots

Imatge d'arxiu del papa emèrit Benet XVI

L'abril de 2005 Karol Wojtyla mor i es convoca el conclave per a triar successor. Després de dos fumates negres, finalment ix el fum blanc i Joseph Ratzinger és triat nou pontífex.

Adopta el nom de Benet XVI i, tot i ser el favorit, l'elecció genera els primers recels pel seu perfil massa conservador. De fet, abans de ser triat era conegut com el "rottweiler de Déu". Les veus més liberals temen que revertisca les reformes a l'interior de l'Església. Com a prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe va mostrar-se en contra de les unions de les persones homosexuals, l'avortament o l'eutanàsia.

El seu pontificat va estar marcat per les denúncies d'abusos sexuals de sacerdots. En un intent de netejar la imatge de l'Església, Benet XVI es va disculpar, va prometre que expulsaria els sacerdots pedòfils i va tractar d'acostar-se a les víctimes. El primer papa alemany en vora mil anys també va haver de fer front als presumptes casos de corrupció dins del Vaticà.

L'11 de febrer del 2013 anuncia la renúncia per sorpresa. A penes havien passat huit anys des que va ser triat papa. Però la seua salut començava a deteriorar-se. I ell, en una decisió excepcional en la història de l'Església catòlica, decideix apartar-se'n. En un primer moment es trasllada a Castel Gandolfo per a instal·lar-se després en la residència Mater Ecclesiae del Vaticà. Allí, el successor 265 de Sant Pere ha passat els últims anys de la seua vida. Molt prop de qui va vindre després, el papa Francesc, en un fet únic i històric.

També et pot interessar