Un informe acusa Benet XVI de no haver actuat en quatre casos d'assetjament sexual

El Vaticà ha expressat el seu rebuig pels casos i assegura que examinarà el document alemany

Imatge d'arxiu del papa emèrit Benet XVI
Imatge d'arxiu del papa emèrit Benet XVI / Reuters

L'informe sobre els presumptes abusos sexuals en l'arxidiòcesi alemanya de Munic atribueix al llavors arquebisbe i papa emèrit, Benet XVI, no haver actuat almenys en quatre casos coneguts ocorreguts sota la seua jerarquia.

El document, encarregat per l'arxidiòcesi a un equip d'advocats i que s’ha presentat aquest dijous, destaca, així mateix, que Joseph Ratzinger ha rebatut "contundentment" les acusacions.

El document contempla casos d'abusos sexuals ocorreguts en el si de l'Església catòlica en l’arxidiòcesi des de la postguerra i fins a pràcticament l'actualitat. Ratzinger va ser arquebisbe de Munic entre 1977 i 1982, abans de convertir-se en prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe (antic Sant Ofici) al Vaticà.

L'informe documenta centenars de casos comesos durant dècades, fins a pràcticament el present, i responsabilitza les successives jerarquies eclesiàstiques de no haver actuat en conseqüència, si més no, o fins i tot haver-los encobert.

La reacció de Benet XVI, “poc creïble”

En dos dels casos atribuïts al període en què Ratzinger va estar al capdavant de l’arxidiòcesi, els abusos van ser presumptament comesos per dos clergues que prestaven assistència espiritual i contra els quals no es va actuar en absolut. Els responsables de l'informe consideren "poc creïble" la reacció del papa emèrit que rebutja les inculpacions i sostenen, en canvi, que per part de Ratzinger no va haver-hi "gens d'interés recognoscible" d'actuar davant d'ells.

Així mateix, es mostren convençuts que Ratzinger va tindre coneixement del cas del rector identificat com Peter H., qui en 1980 va ser traslladat del bisbat d’Essen al de Munic després d'haver sigut acusat de pedòfil i que en el seu nou destí va continuar cometent abusos.

El Vaticà expressa vergonya i examinarà el document 

El Vaticà ha expressat la seua "vergonya" i "remordiment" pels casos d'abusos a menors i ha afirmat que "donarà la justa atenció" al document de l'arxidiòcesi de Munic. El portaveu vaticà, Matteo Bruni, ha emés una nota en què afirma que "el Vaticà considera que ha de donar la justa atenció al document", però precisa que "de moment no en coneix el contingut".

"En els pròxims dies, després de la seua publicació, el podrem veure i podrem oportunament examinar-ne els detalls", va afegir.

També et pot interessar

stats